Традиционната седмица на детската книга и изкуствата отбелязаха в Белица

Снимка: Община Белица

Пет дни и поредица забавления в тях

Традиционната седмица на детската книга и изкуствата за деца бе отбелязана в Белица подобаващо.

Инициативата вече 31 години се провежда в края на април и събира в центъра на красивия град талантливи деца и младежи, които с усмивка, жизнерадост, творчески заряд и даровитост превръщат малкото планинско градче в пъстроцветна градина.

С „Приказка за водата“ - драматизация посветена на Международния ден на водата, с богата литературно-музикална програма, ученолюбивите и талантливи деца от ОУ „Пейо Яворов“ с Горно Краище откриха седмицата на детската книга и изкуствата за деца.

На сцената, малчуганите показаха завидни духовни постижения и обогатиха публиката с творческите си изяви.

Те вече знаят, че театърът е изкуство в комбинация от много други изкуства – литература, музика, танц, художествено изкуство. Всичко това ги учи да приемат различията и да откриват красотата на душата, да общуват свободно и да формират отношения с всякакъв тип хора.

За участието си учениците получиха топки за момчетата, обръчи за художествена гимнастика за момичетата и лакомства осигурени от Община Белица.

Под мотото „Децата на Белица четат“ учениците от 1 до 4 клас на СУ „Св. св. Кирил и Методий” тръгнаха на пътешествия във втория ден от инициативата, като четоха стихотворения и откъси от любимите си книги. Учениците от всяка паралелка се изявиха като най-добри четци на приказки и стихотворения. Четоха със самочувствие и увереност и се представиха повече от отлично. Те знаеха, че Книгата остава най-стойностният и непреходен подарък за човека, който носи, знания, обич, топлина, уют, щастие и послание. Те знаеха, че Книгата разкрива нови светове, дава надежда и сбъдва мечти. Знаеха, че чрез книгите човечеството преработва, съхранява, обменя натрупания житейски опит. Знаеха за всичко това от своите учителки.

За участието си учениците получиха детски книжки и лакомства осигурени от Община Белица.

В третия ден от Седмицата на детската книга и изкуствата за деца, учениците от Професионална гимназия "Никола Вапцаров " представиха биографията и творчеството на Уилям Шекспир.

Осмокласници с ръководител госпожа Джени Ахмед – Али представиха по един интересен начин биографията и творчеството на великия драматург и писател. Учениците четоха неговите сонети на английски и български език. Пред многобройната публика изнесоха кратка драматизация на най известната трагедия на Шекспир „Ромео и Жулиета“. Специален атрактивен подарък - кибритена кутийка със един от сонетите на твореца, гимназистите поднесоха на публиката.

Четвъртият ден премина с голям успех на малките художници от 1-ви до 4-и клас на СУ “Св. св. Кирил и Методий“. Малчуганите показаха как виждат своя любим герой от приказките и успяха да впечатлят журито в състав: Крум Попов, Вера Зотева и Костадинка Лардева с ярките цветове с разнообразните форми в познати приказни герои и сюжети. Малките художници използваха най-разнообразни техники в своите произведения: от бои, моливи и пастели. Беше изключително интересно да видим как всяко дете е възприело любимият си приказен герой.

След като разгледа рисунките на всички художници, журито определи първенците.

Творбите на малките художници ще останат изложени във фоайето на читалището.

Последният ден премина с емоции, спортен хъс и злоба между третокласници при СУ ”Св. св. Кирил и Методий”. Учениците се състезаваха в щафетни спортни игри в българската продукция „Бързи, смели, сръчни“.

Разпределени в два отбора „Тигри” и „Лъвове” подготвени от класните ръководители Мариана Лардева и Радка Мадолева, състезателите представиха три игри.

Децата са подредени в две колонки и започват да се провират през два обръча. Тичат по поставената пейка и накрая скачат един път с въже. Критерии за оценка на журито при тази игра е само – бързина.

При втората игра състезателите правят подскоци в подредените обръчи. С тичане стигат до кошовете и стрелят с малки плътни топки по два пъти.

Трета игра се нарича „Зиг-заг“:

Децата бягат в зиг-заг около поставените конуси. Стигат до поставените балони и започват да ги пукат, като всеки състезател трябва да спука по един балон.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//