"Топлофикация София" е глътнала 1 млрд. лв. от бюджета

Снимка: БГНЕС

Сабрутев обясни, че компанията е била в изключително лошо финансово състояние, защото е купувала газ на неизгодна цена

Едната част от липсата във фискалния бюджет е отишла към "Топлофикация София" - на топлоснабдителната компания е дадено 1 млрд. лв., защото е била пред фалит. Това коментира Венко Сабрутев, депутат от ПП-ДБ и заместник председател на Комисията по бюджета и член на Комисията по енергетиката, в студиото на БТВ.

Сабрутев обясни, че компанията е била в изключително лошо финансово състояние, защото е купувала газ на неизгодна цена. На въпроса на водещите защо това не е променено, политикът отговори, че на този въпрос трябва да отговори бившият кмет на София Йорданка Фандъкова и управителният съвет на "Топлофикация София".

Той допълни, че и неплатените данъци от "Лукойл" са ощетили държавния бюджет.

За липсата от 3 млрд. Венко Сабрутов обясни, че се очакват приходите, които трябва да дойдат в края на април и той обясни, че държавата е в добро финансово състояние. Народният представител отбеляза, че по времето на ГЕРБ фискалният бюджет е бил двойно по-малък.

Относно "доброто финансово състояние на държавата" Сабрутов обясни и несъгласието на ПП-ДБ за надбавките за пенсионери за Великден, като отбеляза, че това е непланиран разход от държавни бюджет. ПП-ДБ искали пенсиите да се вдигнат трайно.

Политикът коментира и скандалът с вече бившия главен секрета на МВР Живко Коцев. Венко Сабрутов изказа мнение, че това е политическа кампанията. "На предишните изборите бяха "Nexo", добави той.

На въпроса за изтеклите снимки с баща и син Димитрови и Коцев, народният представител каза, че ако има виновни съдът трябва да се произнесе. За момента нямало доказателства за закононарушения.

Запитан дали ПП-ДБ слагат политически чадър над секретаря Сабрутов отрече.

За това как той вижда цялата ситуация с Живко Коцев и не е ли по-добре да се отдръпнат от него, Венко Сабрутов обясни за реформите, които ПП-ДБ искали да направят и заради които ГЕРБ не искали да направят ротацията. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK