Поредицата „Бележити санданчани“ представя ваятеля на парк "Свети Врач" – Борис Митов

Снимка: Община Сандански

Борис Митов е емблематична фигура за Сандански. Една от най-интересните и обаятелни личности на града за 20-и век. Той бе човек с широки интереси и познания и има огромен принос в развитието на духовния живот и естетизирането на околната среда, на превръщане на Сандански като еталон в парковото строителство.

Община Сандански ще отбележи посмъртно делото на Борис Митов с тематична вечер „Бележити санданчани“. Събитието ще се проведе на 1 декември /петък/ от 17:30 ч. в заседателната зала на Общински съвет  – град Сандански.

Борис  Митов е роден на 4 август 1927 г. в Свети врач. В игрите с братовчедите и децата в махалата е активен и изобретателен. Тук си харесва име на някакъв герой – Хъри, и с него участва в лудориите на детския свят. Това име така му прилепва, че остава завинаги, като синоним на цялата му дейност както в личния, така и в обществения живот.

От 1951 г. до 1960 г. ръководи самодейния театрален състав към читалище „Отец Паисий”. Всичките му постановки като ръководител на театралния колектив се посрещат с интерес и възторг от публиката и цялото гражданство.

Наводнението от 1957 г. нанася големи поражения на парка и кварталите около река Санданска Бистрица. Нямаше го очарователния ресторант "Байкал" с езерото, величествените чинари, паметника на Яворов, красиви кътчета и растителност, та чак до река Струма.

Третият етап от изграждането на парка може да се ограничи от 1958 г.  до 1981 г., като условно се разделя на два отрязъка от време, свързани с Борис Митов като ръководител на озеленяването и с помощта на техник озеленителя Спиро Татарев.

През този период с помощта на видния дендролог Владимир Казаков се изграждат растителните съобщества на парка, което продължава и до днес. Застъпени са около 160 растителни вида, като някои от тях идват от Япония, Южна Америка, Северна Африка и други места.

Тука се проявяват организаторските качества и естетическия вкус на Хъри. Оформя се нов детски кът, реконструира се фонтана „Дете с рибка”. Построява се зоокът със сърнички и пауни, изгражда се първият въжен мост и кът „Мечето”, главният булевард и градинската пред гимназията. От 1960 г. до 1965 г. се оформят пространството пред Кметството и фонтана „Девойка с амфора”.

По проект на Никола Миронски се реализира „Пиринеума”. От 1971 г. Борис Митов става зам.-председател на Общински народен съвет, което увеличава възможностите му за влияние. Построени са кът с бъчви и дървени пластики до ресторант „Байкал”, парк "Спартак" с мемориален комплекс.

През 1974 г. по идея на Борис Митов – Летния театър, кът „Воденицата” и новата част на парка езерото с лодки са превърнати в атрактивно място за отдих, култура и развлечение. Във връзка с провежданата Балканиада по плуване е изграден комплекс с три басейна.

Изграден е новият централен площад с Дом на културата и оригинално озеленяване, фонтан и импровизирана сцена за изява на художествени състави по повод на национални и местни празници и събития. Паркт се разширява до „Хидрострой”.

През цялото това време, през всички тези години, Хъри се изявява като незаменим организатор, ръководител и изпълнител на причудливи идеи и новатор в парковото и озеленително дело.

Семейство Митови има принос и в други дейности в Сандански. Дъщерята Венера е републикански шампион с отбора по баскетбол за девойки с треньор Иван Борисов. Сестра му Виолета Димчева е дългогодишна ръководителка по народни танци на детския ансамбъл. Брат му Симеон Митов (Валяка) е един от най-добрите и талантливи футболисти на града и окръга за поколението си и треньор на децата от Вихрен.

През 2017 г. се навършват 90 години от неговото рождение. Община Сандански ще отбележи посмъртно делото на Борис Митов с тематична вечер „Бележити санданчани“. Събитието ще се проведе на 1 декември /петък/ от 17:30 ч. в заседателната зала на Общински съвет  – град Сандански.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK