Въпреки санкциите западни компании са доставили компоненти на Русия за 2,9 млрд. долара

Снимка: iStock

72% се падат само на базирани в САЩ компании

През първите десет месеца на 2023 г. западни компании са доставили критични компоненти на стойност 2,9 милиарда долара на Русия - продукти от повече от 250 западни компании са открити в проби от унищожени или заловени руски оръжия. Това се казва в новия доклад на групата "Йермак-Макфол", която разработва препоръки относно санкциите срещу Русия, съобщава Би Би Си.

В доклада се посочва също, че вносът на машини с цифрово управление в Русия през януари-октомври 2023 г. се е увеличил с 33% в сравнение с периода преди санкциите и е възлизал на 292 милиона долара.

Киевското училище по икономика, което участва в изследването, съобщи, че в руската военна техника са открити почти 2800 чужди компонента, включително в хиперзвуковите ракети "Кинжал", които Москва използва за въздушни удари по Украйна.

"Всъщност 95% от всички части, открити в руските оръжия на бойното поле, са доставени от производители в съюзническите страни, като 72% се падат само на базирани в САЩ компании", се казва в проучването.

Експертите призоваха за мерки, които да гарантират, че контролът върху износа е ефективен срещу опитите на Русия да го заобиколи. Такива мерки следва по-специално да са насочени към премахване на пропуски в политиките за контрол на износа и противодействие на опитите за заобикаляне от трети държави.

/news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK