АПИ: Всички кемпери вече заплащат е-винетка, а не тол

Снимка: Infomreja.bg

Цените на електронните винетки за леки автомобили до 3.5 тона, както и за прикачени към тях ремаркета или каравани, е без промяна

От 13 февруари всички кемпери, независимо от общата им технически допустима максимална маса, ще плащат електронна винетка. До момента ако къмпинг автомобили от категория М1 са под 3.5 тона, трябваше да имат винетка, а ако са над 3.5 тона да платят тол такса, съобщават от АПИ. Съгласно измененията и допълненията в Закона за пътищата, обн. ДВ, бр. 13 от 13.02.2024 г., къмпинг автомобилите от категория М1, посочена в свидетелството за регистрация на пътното превозно средство, вече дължат винетна такса, независимо от общата им техническа допустима техническа максимална маса.

Припомняме, че цените на електронните винетки за леки автомобили до 3.5 тона, както и за прикачени към тях ремаркета или каравани, е без промяна през 2024 г. Годишната е 87 лв., тримесечната – 48 лв., месечната – 27 лв., а седмичната - 13 лв. Без промяна е и цената на уикенд винетката – 9 лв.

Отделна е-винетка за ремарке или каравана се купува само ако при прикачването им към лекия автомобил общото им тегло надхвърля 3.5 тона. Електронната винетка за лекия автомобил и за ремаркето/караваната може да бъде с различна продължителност според необходимостта. Например винетката за лекия автомобил може да е годишна, а за ремаркето или караваната да е месечна, седмична или с друга продължителност в зависимост от предпочитанията на шофьора.

Националното тол управление апелира потребителите при купуване на е-винетка да използват сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение, както и останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета са разположени на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са 461. Електронни винетки може да бъдат купени и от партньорската мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“ чрез сайтовете www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.yettel.bg, www.A1.bg, www.vivacom.bg, www.grabo.bg, www.my.fibank.bg www.spotins.bg както и на каса в „А1“, „Yettel“, „Виваком“, „Български пощи“, „Easy Pay“, „Fast Pay“, „Снепла“, „Ай Кю Груп“, „Бул 07“, „Видин Инс“, „КН Враца“, „Фарго Инвест Груп“, „Колхида 3б“, „Локатор Бг“, „Монтана Инс“, „Ен Ай Груп 87“, „Пи Ес Консултинг“, „Василева и Рангелов“, „Джи Ен Консултинг“, и в бензиностанциите „Лукойл“, „Петрол“, „ОМВ“, „ЕКО“, „Круиз“, „Бенита“, „Газпром“, „Ромпетрол“, „Шел“, „Инса Ойл“, „ВиЕм Петролиум“, „Пауър ойл“, сервизни центрове „Тахо Венци“, застрахователни брокери „Ай енд Джи Иншурънс Брокерс“, „Омникар и Партньори“, „Дженерал Брокер“, „Видин Инс“ или чрез мобилните приложения ОББ , TollPass, Phyre и Амарант България.

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата такса за съответния автомобил.

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква „О“. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK