Външните министри на ЕС обсъждат санкции срещу замесените в смъртта на Навални

Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна също ще бъде обект на дебати

Министрите на външните работи на страните членки вероятно ще  договорят санкции срещу замесените в малтретирането и смъртта на Алексей Навални на днешното си заседание в Брюксел. Имена обаче не са ясни, пише БНР.

На този етап от Брюксел не искат да цитират конкретни имена, тъй като мерките включват замразяване на сметки и активи и ако те бъдат оповестени, санкционираните ще могат да изтеглят или прехвърлят парите си. Съветът вече работи по нов, 14-и пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Те трябва да включват действия срещу заобикалянето на ограничителните мерки. Целта на новите санкции ще бъде подкопаване на режима на Владимир Путин и на способността му да води войната срещу Украйна, както и изолацията му от политическа и икономическа гледна точка.

Войната в Украйна също ще бъде обект на дебати, като министърът на външните работи на страната Дмитро Кулеба ще се включи дистанционно в заседанието. В началото министрите ще проведат неформален обмен на мнения с държавния секретар Антъни Блинкън.

Очаква се също така министрите да договорят санкции срещу радикалното движение "Хамас" и еврейски заселници екстремисти на Западния бряг.

Палестинската групировка ще бъде санкционирана заради сексуално насилие от страна на нейни бойци по време и след терористичната атака срещу Израел на 7 октомври м.г. Мерките срещу определени заселници ще бъдат наложени заради нападенията им срещу мирни палестински жители. Вече има постигнато споразумение, нито една държава не е против. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK