Над 6 600 мигранти са загинали при опит да стигнат до Испания през 2023 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е три пъти повече от предходната година

Общо 6 618 мигранти са загинали през 2023 г., опитвайки се да стигнат до Испания. Това означава, че средно по 18 души всеки ден са губили живота си в преследване на по-добър живот. Те са били с произход от 17 различни държави, предимно в Африка и Азия. Данните са от доклада "Мониторинг на правото на живот".

"Най-смъртоносната" година, откакто се води статистика от 2007 г. Така я определят от „Caminando Fronteras“ - колективът, който защитава правата на мигрантите и е изготвил доклада.

Според данните в него загиналите през миналата година са три пъти повече от предходната, когато са били 2390. 363 от тях са жени, а 384 деца.

Най-много хора са загубили живота си по т.нар. Атлантически маршрут, от Африка към Канарските острови, следвани от Алжирския маршрут към Западното Средиземноморие. На трето място се нарежда Гибралтарският проток и накрая маршрутът Алборан. Най-смъртоносни са били месеците юни и октомври, се казва в доклада с уточнението, че само към Канарските острови в лодки и канута средно са загивали по 16 души на ден.

84 лодки са изчезнали в морето или океана с всички хора на борда. Рязко се е увеличил и броят на незаконните мигранти, достигнали до бреговете на Испания.

Само за миналата година те са 56 852, което е 82,1% повече в сравнение с предходната година, показват данните на Министерството на вътрешните работи. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK