Официално посещение на руския външен министър в Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай се превърна във водещ търговски партньор на Русия през последните две години

Руският външен министър Сергей Лавров ще посети ключовия дипломатически и икономически партньор на Москва Китай в понеделник и вторник, се казва в изявление на неговото министерство. „На 8 и 9 април министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров ще предприеме официално посещение в Китайската народна република, по време на което са планирани дискусии с (неговия китайски колега)... Ван И“, информира руското министерство на външните работи, цитирано от АФП.

„Очаква се задълбочен обмен на гледни точки по определен брой „горещи теми“, се казва в изявлението, имайки предвид „украинската криза и ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион“. Те ще "обсъдят широк кръг от въпроси, свързани с двустранното сътрудничество, както и сътрудничеството на международната сцена", добавя се в изявлението.

В Пекин говорителката на китайското външно министерство Мао Нин потвърди "официалното" посещение по покана на Ван И. Отношенията между двете страни добиха интензивност след нападението на Русия срещу Украйна от февруари 2022 г. 

Посещението на Лавров следва този път на сближаване, при който китайският лидер Си Дзинпин отиде в Москва през март миналата година и декларира „неограничено приятелство“ между Москва и Пекин, като същевременно осъди западната хегемония. Китайрсо-руска среща имаше отново през октомври в кулоарите на форума за „Пътя на коприната“ в Пекин, когато Си говори за „взаимно политическо доверие в постоянен растеж“ между Русия и Китай на фона на пълно противопоставяне на САЩ. 

След преизбирането си през март тази година Путин каза, че отношенията между двете страни са "фактор на стабилност", добавяйки, че се радва на "много добри лични отношения" със Си.

Китай гледа на себе си като на неутрална страна в конфликта в Украйна, но се превърна във водещ търговски партньор на Русия през последните две години и предпочита политическо споразумение за прекратяване на битките. Западните нации редовно призовават Пекин да играе по-голяма роля във възстановяването на мира в Украйна, като използва влиянието си върху Кремъл. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK