Радев се срещна с шефовете на БНБ и Сметната палата

Президентство/ Румен Радев проведе среща с управителя на Българската народна банка

По-рано Росен Желязков проведе разговор на "Дондуков" 1

Президентът Румен Радев проведе среща с управителя на Българската народна банка Димитър Радев, чийто пост е сред посочените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията във връзка с процедурата по назначаване на служебен министър-председател.

Не е далновидно и не е добра идея да се намесва централната банка в политически процеси.

Това заяви на излизане от президентството управителят на БНБ.

Имахме продуктивен разговор, решението ще бъде на президента. Аз му изложих моята позиция, а тя е, че не е добра идея да се въвлича банката в политическия процес. Първата е чисто съдържателна - това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълго време. Мисля, че това е едно от нещата, които успяхме да постигнем след 2015 г. - здравословна дистанция между банката и политическия процес. Има колизия както с националното законодателство, така и с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са изрично дефинирани в договора за функционирането на ЕС и устава на ЕЦБ. Те са много експлитицтни в това отношение - че не могат да се съвместяват тези длъжности. С идеята да решим конюнктурен проблем, ще създадем дългосрочни проблеми, каза Радев.

А докато Радев връчи и прие обратно мандата от ИТН, а после насрочи срещи за избор на служебен премиер, мъж се е опитал да нахлуе през официалния вход в сградата на президентската институция.

След Радев, държавният глава проведе разговор с председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

 

Държавният глава проведе разговор с председателя на Сметната палата

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK