За подкуп на ГКПП-Гюешево: Двама албанци в ареста, двама полицаи под „Домашен арест“

Снимка: Infomreja.bg

Окръжният съд в Кюстендил гледа днес мерките на двамата чужденци и на двамата служители на ГКПП-Гюешево

Окръжният съд в Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на двама албански граждани - S. L. и A. Г. / с двойно гражданство /, привлечени от Окръжна прокуратура като обвиняеми за това, че на 23.03.2024 г., около 23 ч. на ГКПП Гюешево, в съучастие, като съизвършители, са дали подкуп в размер на 150 евро на Г. В. и И. С., служители на ГКПП Гюешево, за да нарушат служебните си задължения във връзка с осъществяването на гранични проверки, като допуснат излизане от Република България за Република Северна Македония на S. L., без да бъде санкциониран за превишен престой в РБългария.

Окръжен съд – Кюстендил, взе мярка за неотклонение „Домашен арест“, по отношение на двамата служители на ГКПП – Гюешево при РДГП, привлечени от Окръжна прокуратура като обвиняеми за това, че в качеството си на лица, заемащи отговорно служебно положение – държавен служител на МВР, са приели дар – пари в размер на 150 евро, в нарушение на служебните си задължения във връзка с осъществяването на гранични проверки на ГКПП, като допуснат излизане от Република България за Република Северна Македония на S. L., без да бъде санкциониран за превишен престой в РБългария.

Окръжният съд счете, че на този ранен етап от разследването са събрани достатъчно доказателства и може да бъде направено обосновано предположение за съпричастност на обвиняемите към извършване на деянията, за които са им повдигнати обвинения. Обвиненията са за тежки престъпления по смисъла на НК.

Съдът намира, че по отношение на албанските граждани е налице и реална опасност да извършат друго престъпление и да се укрият. По отношение на обвиняемите служители на МВР, съдът счита, че не може да се направи извод за реална опасност от укриване.

Двамата имат постоянен адрес, на който живеят със семействата си, нямат предходни осъждания. Съзира се обаче възможност да окажат въздействие върху свидетели, ако търпят най-леката мярка за процесуална принуда. В този смисъл и съобразявайки се с практиката на Европейския съд за правата на човека, съдът счита, че е достатъчно да бъде взета мярка за неотклонение „Домашен арест“.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – София в 3- дневен срок, считано от днес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK