Цените на горивата със скок за последните три месеца

Снимка: Infomreja.bg

Очакванията на експертите са, че сегашните цени ще се запазят поне до Великден

Само за три месеца цените на горивата у нас са скочили със средно между 10 и 15 стотинки. Експерти твърдят, че тенденцията е сегашните цени да се задържат до Великден. Но външни фактори, като украинските удари по руски рафинерии, можело да променят това и да доведат до поскъпване на колонката.

Бензинът през януари е бил 2.57 лева, а сега е с 10 стотинки повече. Дизелът пък е скочил малко повече - от 2.62 лева на 2.77 лв., или 15 стотинки в рамките на последните три месеца, пише Нова тв.

Защо обаче има риск от поскъпване на горивата? Според изпълнителния директор на Петролната и газова асоциация причините за това са изцяло външни. Като унищожаването на няколко руски петролни рафинерии.

„От началото на годината петролът е поскъпнал с около 10%. Това не се отразява директно на цените на горивата, защото бензин А95 в България е поскъпнал с 1.5%, а дизелът с 3,5%. Средните цени на горивата за последния месец са се покачили с една стотинка и то последните два дни”, заяви изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Причината унищожените руски рафинерии да влияят на колонката в България е, че други държави, които са очаквали доставки от Русия, вече ще се борят да получат суров петрол от нашите доставчици.

„Тъй като тези доставки се конкурират, цената се вдига. Появява се нов играч, който иска някакви количества и то в големи размери. Това сигнализира на рафинериите по света, че трябва да вдигнат преработвателната способност и те поемат този дял, който принципно е на Русия”, твърди енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов. 

Скокът в цената на нефта обаче няма моментално отражение на колонката, твърди собственикът на бензиностанция Димитър Хаджидимитров. Първо трябва да се изпразнят всички складови запаси на старите цени, след което рафинериите да актуализират цените на горе.

„Отнема някакво време, защото в базите има нефтени продукти на стари цени. И цената скача по-плавно. По същия начин, когато падат цените, отнема време да се усети. Ако този тренд се запази за две седмици, ние ще го усетим на третата”, каза Хаджидимитров.

Очакванията на експертите са, че сегашните цени ще се запазят поне до Великден.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK