Задържаха генерал от Военното министерство на Русия

Снимка: Twitter

Обвинен е в приемане на подкупи

Началникът на Главното управление „Кадри“ на руското министерство на отбраната генерал Юрий Кузнецов е в ареста заради дело за подкупи, съобщи Следственият комитет на Русия.

Кузнецов е „заподозрян във вземане на подкупи в особено големи размери“, заяви говорителката на руския Следствен комитет Светлана Петренко.

Според разследващите генералът „е получил подкупи от представители на търговски структури за извършване на определени действия в тяхна полза“ от 2021 до 2023 г., когато е работил като началник на 8-о управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили, заяви тя. Това управление отговаря за защитата на държавната тайна в руската армия.

При претърсвания на имоти на Кузнецов са открити и иззети над 100 милиона рубли (около 1,1 милиона долара) в руска и чуждестранна валута, златни монети, колекционерски часовници и други луксозни предмети, каза Петренко.

Съдията прие искането на разследващите заподозреният да бъде оставен в ареста, добави говорителката.

Кузнецов е ръководител на Главното управление „Кадри“ от май 2023 г., според уебсайта на Министерството на отбраната. От 2010 до 2023 г. е отговарял за 8-о управление на Генералния щаб, което се занимава с държавни тайни.

Миналия месец заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов беше арестуван също по обвинения за вземане на подкуп в големи размери. Престъплението носи наказание до 15 години лишаване от свобода.

Адвокатът на Иванов, Мурад Мусаев, заяви пред медиите, че клиентът му е заподозрян в получаване на услуги от строителни компании, изпълнители на поръчки за армията, оценени на над 1,1 милиарда рубли (около 12,2 милиона долара). /obektivno.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//