Село Зелен дол е с ремонтиран главен водопровод и подменена ВиК мрежа

Снимки: ВиК-Благоевград

Ремонтните дейности приключиха на 30 април, а в 18 часа водоснабдяването беше възстановено

Благоевградското село Зелен дол вече има ремонтиран главен водопровод и подменена водопроводна мрежа, които бяха на половин век, съобщиха от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград.

Модерна безизкопна технология е използвана при подмяната на част от главния водопровод на селото. Решението за прилагането на такъв подход беше взето от ръководството на Дружеството заради сложността на трасето, което минава през центъра на селото, засяга доста частни имоти и пресича международния път към границата с република Северна Македония.

Самият технологичен процес включва два неголеми изкопа в началната и крайната точка, като в стария етернитов водопровод на определено разстояние се поставят щанги. След като машината достигне до другата точка, към нея се закача глава с режещ нож и се монтира новата полиетиленова тръба. При изтеглянето в обратна посока ножът реже старата етернитова тръба и изтегля новата. Работата по тази безизкопна технология изисква висока прецизност и професионализъм, каквито нашите екипите и на фирмата изпълнител защитиха, коментираха от ВиК-Благоевград. 

Така не се е наложило да се разкопава центърът на селото, частните имоти и най-вече - гарантирано е безпроблемното преминаване на автомобилите по пътя към граничния пункт „Станке Лисичково“.

Ремонтните дейности приключиха на 30 април, а в 18 часа водоснабдяването беше възстановено до всички потребители в селото и промишлената зона. Главният водопровод на село Зелен дол, който беше изцяло подменен, е с обща дължина 700 метра - от резервоара до центъра на селото, като за 240 метра е използвана безизкопна технология.

Изпълнението на проекта за реконструкция на водопроводната мрежа в селото е заложено в инвестиционната програма на „Водоснабдяване и канализация ЕООД-Благоевград, за 2023 и 2024 година и е финансирано изцяло със собствени средства. Миналата година бяха подменени 3 километра от вътрешната водопроводна мрежа на Зелен дол, при заложени в програмата 2 километра. Освен това са подменени и всички сградни отклонения, като шахтите с водомерните устройства са изнесени пред имотите с цел по-лесния достъп за отчитане на използваното количество вода.

Чрез тази сериозна инвестиция Дружеството ще сведе до минимум загубите на вода от аварии и незаконни отклонения, и ще гарантира качеството на питейната вода, която минава през нова водопроводна мрежа.

В краткосрочен план е предвидено още да се изгради и система за дистанционно отчитане на потреблението. А в дългосрочен план усилията на ВиК са насочени към трайно решаване на проблема с недостига на питейна вода през летните месеци, които са критични за няколко населени места. За тази цел Дружеството подготвя проект за изграждане на нов водопровод от Благоевград / зоната на магазин Метро/ и помпена станция, за чието изпълнение ще се търси финансиране.

Идеята е към новата водоснабдителна мрежа на първи етап да бъдат включени с. Зелен дол и с. Долно Българчево, а на втори етап - селата Горно Българчево, Селище и Бучино.

В инвестиционната програма за тази година е заложено подмяна на 2 километра от вътрешната водопроводна мрежа в село Долно Българчево.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//