МЗ удължава с още месец забраната за износ на инсулини

Снимка: Министерски съвет, Пресцентър

Това обяви на пресконференция ресорният министър проф. Христо Хинков

Забраната за износ на инсулини ще важи и през месец март. Това обявиха на пресконференция в Министерството на здравеопазването ресорният министър проф. Христо Хинков и заместник-министър проф. Илко Гетов.

На събитието присъстваха също директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг-фарм. Богдан Кирилов и Владимир Афенлиев, директор Дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни и помощни средства“ в НЗОК.

„Министерството на здравеопазването следи регулярно и много задълбочено проблемите и процесите в българския фармацевтичен пазар. Всяко решение, което вземаме, е основано на данни, проверки и доказателства“, посочи проф. Гетов и допълни, че дори един сигнал за липса на медикамент е основание за удължаване на въведената забрана.

През месец февруари Регионалните здравни инспекции са извършили проверки в 357 аптеки в цялата страна. Отчетливо се забелязва, че при 3 вида инсулини има нерегулярни доставки/забавяне или отказ по складовете при близо 2/3 от всички области в страната.

Припомняме, че на 14 март 2024 г. предстои нотификация на Европейската комисия за промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, след което те могат да бъдат приети. С проекта се предлагат изменения при търговията на едро и дребно с лекарствени продукти, с паралелния внос, както и усъвършенстване на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА).

Междувременно е сформирана и междуведомствена работна група с представители на Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Държавна агенция „Национална сигурност“ и „Информационно обслужване“ АД.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK