Овладян е големият пожар в Сакар, стихията изпепели 10 000 декара

Снимка: Infomreja.bg

Предполага се, че огънят е запален умишлено

Овладян е големият пожар в Сакар, който изпепели над 10 000 декара между селата Присадец, Маточина и Студена. Заради стихията беше обявено и бедствено положение в общините Тополовград и Свиленград, припомня nova.bg.

Въпреки че ситуацията е по-спокойна от вчера, работата на място продължава.

След дълга безсънна нощ хората от селата Присадец, Варник и Маточина се върнаха по домовете си, огънят вчера е стигнал буквално на няколкостотин метра от къщите и затова тези хора превантивно бяха евакуирани.

В Присадец е била най-сложната ситуация. Именно от района на границата е тръгнал най-големият пожар. Те бяха общо 4 във вчерашния следобед.

Този най-голям пожар се предполага, че е запален умишлено. Малко по-късно, след като е пламнал, в района е задържана и група мигранти.

Сакар пламва вчера малко преди обяд.

„Четири пожара почти едновременно, с разлика от 1 час”, обясни Пламен Петков, ОДПБЗН – Хасково.

Най-големият пожар тръгва край село Присадец.  Огънят пламва на самата бразда на българо-турската граница, а малко по-късно в близката застава са открити група мигранти, за които се предполага, че са причинили пожара.

„След пожара ще се направи разследване и ще се установи дали има умишлени действия”, заяви Пламен Петков.

Силният вятър бързо разпространява огъня и той стига на метри от три села, където хората превантивно бяха изведени от домовете си.

Евакуираните хора са настанени в местните читалища. Някои тръгват да гасят заедно с пожарникарите.

„Аз вчера помагах в гасенето на пожара, докато обикаляха да предупреждават хората. Но имах проблем с животните ми. Имам електропастир и беше трудно извеждането им. Стресът е много голям всяка година тук”, обясни Тиери Тевоно, жител на Присадец.

Въпреки че работата на пожарникарите продължава, огънят е далече от населените места и днес вече всички са си у дома. Земеделците пък тръгнаха на оглед. Сред изпепелените 10 000 декара има бадемови градини и лозя, а загубите са огромни.

„Аз положих неимоверни усилия да ги изчистя тези лозя и да ги направя нормално. Щетите са тотални. Връщат ме назад точно с около 200 000 лева”, заяви Маргарита Манова - управител на лозови масиви.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK