Русия към САЩ: Помислете пак дали "Ислямска държава" стои зад атаката в Москва

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Захарова: САЩ разпространяват версия за "страшилището" "Ислямска държава", за да прикрият "подразделенията" си в Киев

Русия постави под съмнение твърденията на Съединените щати, че групировката "Ислямска държава" стои зад стрелбата в концертна зала край Москва. съобщава "Ройтерс".

При нападението - най-смъртоносното в Русия от две десетилетия насам -бяха убити 137 души, а други 182 бяха ранени.

Четирима мъже нахлуха в "Крокус сити хол" в петък вечер и откриха огън по тълпата точно преди рок групата от съветската ера "Пикник" да изпълни своя хит Afraid of Nothing ("Не се боя от нищо").

Нападателите - поне един от които е от Таджикистан, бяха задържани за тероризъм. "Ислямска държава" пое отговорност за атаката - твърдение, което Съединените щати публично подкрепиха. Американски служители посочиха, че по-рано този месец са предупредили Русия за предстояща атака.

Руският президент Владимир Путин обаче не е споменавал публично ислямистката въоръжена групировка във връзка с нападателите, които по негови думи са се опитали да избягат в Украйна.

Путин заяви, че от "украинската страна" са имали готовност да прекарат въоръжените лица през границата. Украйна отрече каквато и да е роля в атаката, а президентът ѝ Володимир Зеленски обвини Путин, че иска да отклони вината за атаката в концертната зала, като упреква Украйна.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова постави под съмнение твърденията на САЩ, че "Ислямска държава", която някога се опитваше да постави под свой контрол части от Ирак и Сирия, е отговорна за атентата.

"Внимание - въпрос към Белия дом: Сигурни ли сте, че това е ИДИЛ? Може ли да помислите отново?", запита риторично тя.

Захарова заяви, че Съединените щати разпространяват версия за "страшилището" "Ислямска държава", за да прикрият "подразделенията" си в Киев, и напомни, че Вашингтон подкрепя бойците "муджахидини", които са се сражавали със съветските сили през 80-те години.

В петък двама американски служители съобщиха, че САЩ разполагат с разузнавателни данни, потвърждаващи твърденията за отговорност на "Ислямска държава".

Путин посочи, че 11 души са били задържани, включително четиримата заподозрени стрелци, които са избягали от концертната зала и са се отправили към Брянска област, на около 340 км югозападно от Москва, за да преминат през границата с Украйна. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK