Земетресение от 7,1 по Рихтер в Китай, има ранени

Снимка: ЕРА/БГНЕС

След мощния трус са последвали многобройни вторични със сила над 5 по Рихтер

Най-малко шестима души са били ранени при земетресението с магнитуд 7,1 по скалата на Рихтер в Китай, съобщава АП. Разрушени са около 120 сгради. Земетресението прекъсна електропроводи, но електричеството беше бързо възстановено. 27 влака са били засегнати от земетресението. 

Припомняме, че земетресението удари рано във вторник слабо населена част от западния регион Синцзян в Китай рано във вторник.

След мощния трус са последвали многобройни вторични със сила над 5 по Рихтер. 

Геоложката служба на САЩ съобщи, че земетресението е с магнитуд 7,0 и е станало в сеизмично активната планинска верига Тян Шан. В него се казва, че най-голямото земетресение в района през миналия век е с магнитуд 7,1 по Рихтер и се е случило през 1978 г. на около 200 километра на север от ранния вторник.

Допълнителни проблеми създава студеното време с температури до минус 18 градуса.

То затрудни спасителните операции след друго бедствие в страна - свлачището в провинция Юнан в югозападната част на страната. При него загинаха 11 души, а над 500 души бяха евакуирани. 

Властите няколко пъти затваряха училища и магистрали поради снежните бури.

Земетресението е било усетено в съседните държави, но там няма данни за жертви и големи разрушения. 

Трусовете от над 5 по Рихтер са усетени чак в съседните държави Киргизстан и Казахстан. В казахстанската столица Алмати хората напуснаха домовете си, съобщи руската агенция ТАСС.

В Индия също е било регистрирано земетресение. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK