Пътят за кръста над Благоевград вече е историческа алея на славата

Снимка: Infomreja.bg

Един забравен път - сега е място за отдих на стотици

Благоевград вече има своя алея на славата… на българската история и личностите в нея, които ни карат да се чувстваме горди.

Инициативата е на баща и двамата му сина, които срещаме навръх Цветница по пътя за кръста над града откъм алеята над Ловния дом.

Бащата носи стълба и инструменти, а децата му – портретите на именити българи – от революционната, хайдушка история и от литературата ни.

Попитахме какво мотивира на мъжете да поставят тези ликове с надписани под тях имена, а те казаха: Важно е децата ни да помнят тези хора! Правим го заради тях!

Всеки разхождащ се може да види Ангел Войвода, ген. Владимир Вазов, полк. Дрангов, Захари Стоянов, Индже Войвода. И също така – забравеният герой на българската авиация – Димитър Списаревски.

И още, и още…

А по пътя за комплекса „Памет и вяра“ има надписи с мъдрости и цитати. Един от тях е „Там където има воля, има път“. Увековечен е и българският алпинист Боян Петров.

Красиви изображения върху дървени изрезки пък олицетворяват дядо Вазов, Левски, Райна Княгиня.

Всичко това – към кръста.

Алеята се дели на няколко просеки, които водят все към едно и също място, а мястото е предпочитано от благоевградчани, които избягват натовареността на алея „Бачиново“. Мястото предлага гледка над града и околните села. Виждат се Българчево, Покровник, Изгрев, Марулево, пътя за Делвино.

Горският терен и денивелацията пък са подходящи за по-енергична разходка.

Част от полуразрушените и забравени пътеки около Ловния дом бяха почистени. Пролетта пък избухна с люляци, сега с цъфтящи шипки и един самозаселил се салеп, които будни граждани са разпознали и молят учтиво да не късаме.

И изкачвайки се към мястото, което всяка вечер свети и пази Благоевград, под короните на дърветата редом с благоевградчани върви и българската история.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//