Министър Стоянов: Засилваме полицейското присъствие в центъра на София

Снимка: МВР

​На среща в МВР с кмета на столицата и представители на бизнеса бяха обсъдени мерки

Предприехме необходимите действия за гарантиране сигурността и спокойствието на гражданите и гостите на столицата, каза министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов след среща с кмета на София Васил Терзиев и представители на браншови организации на заведенията във връзка със сигурността в София.

„Засилваме полицейското присъствие в централната градска част и в райони, където има събиране на хора с различен произход, както и около центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците. В централната част на столицата екипите ще са съвместни от СДВР и на общината, а край центровете за бежанци ще патрулират полицейски служители“. Министърът съобщи, че с инициираната законодателна промяна в Закона за администрацията, ще има възможност да се назначат необходимите 1264 бройки за ГД "Гранична полиция" и около 260 полицейски служители, които ще поемат охраната на петте центъра за настаняване.

„Към момента охраната в тях е поверена на частна фирма. През последните месеци беше извършено обследване на тези центрове. Констатирани са доста пропуски и са издадени препоръки. 

Няма увеличение на случаите на нарушение на реда с участието на законно пребиваващи в страната ни мигранти, акцентира министър Стоянов. „След като от септември миналата година значително засилихме присъствието на границата, тази мярка вече дава резултат и ситуацията е спокойна. Засилването на сигурността се дължи на инциденти през последните няколко дни, като предприетите  мерки са навременни, съвместно с общината и представителите на бизнеса. „Апелирам тези случаи, които  провираха  значителен обществен отзвук,  да не се  използват политически и с опити за внушение за конфликти на расова основа“, категоричен беше министър Стоянов. Той посочи, че междувременно се отчита тенденция на увеличаване на случаи на законарушения с участието на непълнолетни извършители.

В тази връзка главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев отново апелира за по- сериозен  родителски контрол. “Неведнъж сме коментирали престъпността сред младите и единственият ми призив е за повече контрол от родителите, самодисциплина, повече внимание към подрастващите вкъщи и в училище, за да се развиват младите като пълноценни личности, а не като закононарушители.“ Коцев уточни, че част от мерките за повече сигурност включват и засилено полицейско присъствие в паркове и градинки, като  с цел превенция ще бъдат увеличени пешите патрули.

Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията изказа задоволство от бързата реакция на министъра и благодари за конструктивната среща. „Сигурност е всичко, което искаме – за нас, за туристите и за персонала. Затова и реагирахме на един битов, както разбрахме, инцидент и настояваме случаят да не бъде използван с политически или етнически мотив. Знаем, че МВР и Столична община ще си свършат работата, а ние ще съдействаме за да предотвратим инциденти занапред. 

На срещата в МВР присъстваха кметът на София Васил Терзиев, директорът на СДВР  главен комисар Любомир Николов, представители на Асоциацията на заведенията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK