Днес е рожденият ден на Планинската спасителна служба

Снимка: ПСС

От ПСС разказват историята на създаването си

На разширено събрание, което се провежда на 15 декември 1933 г. в софийския клон „Алеко” на Българския туристически съюз (БТС) в София, под председателството на д-р Пею Пеев се ражда Планинската спасителна служба (ПСС). Присъстват представители на всички клонове на БТС: Алеко, Планинец, Еделвайс, на софийския клон Витоша, на Княжевския клон Момина скала, от Юношески туристически съюз (ЮТС) Панайот Минков, от Софийския ски клуб – Александър Дишков и д-р Боян Хаджистамов, както и членове на Българския планински клуб (БПК). Събранието единодушно решава да се създаде Службата и избира първото ръководство в състав: д-р Емануил Шаранков, д-р Любен Телчаров, д-р Боян Хаджистамов, Александър Белковски и Васил Радев. Допълнително е включен Панайот Минков.

Счита се за целесъобразно, на този етап Службата да се организира само в София с действия на Витоша и Люлин с помощта на софийските клонове на БТС.

Първите години са много трудни. Едва в края на 1934 г. със събраните скромни средства на туристическите и скиорските организации са купени две шейни, една чанта с медикаменти, едно въже и други дребни помагала. Въпреки финансовите трудности и ограничената материална база, през 1935 г., ПСС изпраща на дежурство по Витошките хижи около 40 спасители.

Поради започналите в късната есен на 1943 г. бомбардировки над София, след 01.02.1944 г. Планинската спасителна служба преустановява своята дейност.

През 1946 г. за председател на Българския алпийски клуб е избран Александър Белковски и една от първите му задачи е възстановяването на ПСС. Всичко започва отначало – материалната база е разпиляна, няма финансови средства.

През месец април 1950 г., на съвместно заседание на ръководствата на Върховния комитет за физическа култура и спорт и Българския Червен кръст (БЧК) се взима решение Планинската спасителна служба да се развива, като специална санитарна организация в състава на БЧК, която да оказва помощ в планините. Решението влиза в сила от първи юни 1950 г.

В периода от 1933 г. до 1948 г. Планинска спасителна служба се създава и развива само в София за охрана в околните планини. Отрядът на ПСС Самоков се създава през декември 1948 г. и е първото планинско спасително ядро извън София. В периода до 1965 г. са създадени общо 28 спасителни отряда.

От януари 1964 г., за завеждащ сектор „Планинско спасяване” е назначен Кирил Петров. Той има безспорни заслуги в организационното развитие, в процеса на модернизацията на ПСС и в установяването на международни контакти. През 1966 и 1967 г. започва да cе осъществява поетапно доставка на нови, модерни съоръжения за аварийната и учебна работа на ПСС. През 1967 г. се поставя началото на изграждането на радиотелефонната мрежа по планините.

В края на 60-те и в следващите петнадесет години „двигателят” на модернизацията на ПСС е Петър Москов, който създава няколко поколения спасители и инструктори от нов тип, владеещи съвременната техника и тактика на планинското спасяване.

През 1971 г., на редовното годишно съвещание, проведено в Блед, ФР Югославия (днес Словения), ПСС е приета за член на ICAR.

През м. февруари 1974 г. на Витоша се провежда първият курс за водачи на лавинни кучета с обучители Роланд Адамле и Ханс Базети – професионални инструктори от областта Залцбург, Австрия. Преведени и издадени са първите две учебни помагала, подарени от Австрийската спасителна служба: „АБВ за водача на лавинно куче” и „Обучение на кучето за спасяване”. През зимата на 1979 г. в Средна гора се провежда първата спасителна акция за търсене на изгубен в планината с помощта на спасителни кучета.

През 80-те години, в резултат на натрупания опит в работата на водачите и спасителните кучета в лавинните нещастия, ръководството на групата започва да опитва и нови учебни форми за търсене на пострадали при други бедствия.

След катастрофалното земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер, сринало до основи град Спитак, Армения на 7 декември 1988 г., ръководството на ПСС взима решение за изпращане на група със спасителни кучета за търсене на затрупани. От 10 до 18 декември българската група изважда живи изпод развалините четирима души и съдейства за локализирането и изваждането на 75 мъртви. Това е първото българско участие в такова голямо, мащабно спасително мероприятие. Следват участия след двете земетресения в Турция през 1999 г., както и след земетресението от 6 февруари 2023 г.

В периода 1963 – 1970 г., отряд ПСС – Пловдив взима участие в 8 транспортни операции с хеликоптер в Стара планина, Родопите, Средна гора, както и на връх Ботев за доставка на оборудване и др. Първият републикански курс за подготовка на планински спасители за оказване на помощ от въздуха с хеликоптер се провежда на летище Пловдив от 25.05. до 05.06.1977 г. и с него официално се поставя началото на въздушното спасяване у нас. Създават се първите Въздушно-спасителни групи (ВСГ).

Днес, 90 години по-късно, Службата обединява не само тези над 530 мъже и жени, които членуват в 32-а отряда на ПСС при БЧК, но и всички онези преминали през нейните редици през годините.

 

Снимка: ПСС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK