Макрон: Изпращането на сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще

Снимка: БТА

Той бе домакин на международна среща в подкрепа на Украйна

"Изпращането на сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но към този момент няма консенсус за подобно решение", заяви френският президент Еманюел Макрон.

Той бе домакин на международна среща в подкрепа на Украйна, в която участваха повече от 25 държави, съюзници на Киев. България бе представена от министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Сред европейските съюзници в НАТО има консенсус, че трябва да са подготвени за евентуално руско нападение до няколко години и че са необходими повече усилия за осигуряване на военна и финансова помощ за Украйна.

"Ще направим всичко, така че Русия да не може да спечели тази война", заяви френският президент Еманюел Макрон след края на срещата в Париж. 

Той не даде повече подробности около възможното изпращане на сухопътни войски в Украйна, а нидерландсият премиер Марк Рюте коментира, че въпросът не е бил в дневния ред на срещата в Елисейския дворец.

Коалиция от желаещи държави ще доставя на Украйна ракети с по-голям обсег, съобщи още Макрон, след като германският канцлер Олаф Шолц потвърди отказа си Германия да достави на Украйна крилати ракети "Таурус". 

"Западните съюзници на Украйна трябва да признаят, че често са закъснявали с решенията си с "половин до една година", коментира Макрон.

Няколко европейски държави подкрепят предложението на Чехия Европейският съюз да купува боеприпаси, произведени извън Европа. Нидерландия ще предостави "над 100 милиона евро" за чешкия план, заяви премиерът Марк Рюте. А премиерът на Чехия Петър Фиала съобщи, че около 15 държави са готови да се присъединят към тази инициатива, която има за цел да отговори на недостига на боеприпаси за Украйна. Тя до момента е получила само една трета от обещаните от Европейския съюз 1 милион снаряда за артилерията, заяви украинският президент Володимир Зеленски след разговорите си вчера в Киев с българския премиер Николай Денков. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK