Насочват значителен ресурс за развитие на Северозапада в новия програмен период

Снимка: МРРБ

11 кмета на общини бяха избрани за членове на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район

След програмния период 2021-2027 г. очакваме Северозападният район на България да настигне по икономически и демографски показатели южните райони на страната. За тази цел към общините от Северозападна и Северна централна България ще бъде насочен сериозен финансов ресурс от новите европейски фондове. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Тя проведе среща с представители на местната власт от Северозапада, на която представи новия регионален подход, интегрираните териториални инвестиции за бъдещия програмен период и основните приоритети на новата Оперативна програма „Развитие на регионите“.

Николова отбеляза, че районите на Северозападна и Северна централна България ще са с превес във финансирането спрямо останалите райони на страната заради ниските икономически и социални показатели. Към очаквания ресурс от Оперативна програма „Развитие на регионите“ ще има и допълнителни средства за подкрепа. Целта е да се постигне икономическо въздействие. „Залагаме развитие на територията и подкрепа на качеството на живот, за да създадем предпоставки хората да останат в населените места или да се завръщат в тях, а чрез икономическия ръст да се увеличат и доходите на местно ниво“, посочи тя.

Заместник-министърът отбеляза също, че няма да има населено място без достъп до европейски средства, а чрез изпълнението на интегрирани териториални инвестиции ще се усвояват средства от всички оперативни програми за инфраструктурни и социални мерки. Николова даде пример, че градски и селски общини ще си партнират, за да реализират съвместни проекти, като индустриални зони, например.

Деница Николова обясни още, че през програмния период 2021-2027 г. в Северозападния район центровете на растеж са градовете Видин и Плевен, които ще имат обособен клъстерен бюджет в рамките на приоритетната ос за градско развитие. В обхвата на програмата са и териториите на общините Враца, Лом, Монтана, Ловеч и Троян. Те ще изпълняват интегрирани териториални инвестиции.

В рамките на срещата бяха избрани и представителите на общините в Регионалния съвет за развитие на Северозападен район и техните заместници. За представители на област Видин бяха избрани кметът на Видин Цветан Ценков и кметът на Ружинци Александър Александров. От област Враца представители ще са кметът на Враца Калин Каменов и Маринела Николова – кмет на община Козлодуй. Ловешка област избра за свои представители в РСР кметовете на Ловеч – Корнелия Маринова, и кмета на Троян – Донка Михайлова. Кметовете на Монтана – Златко Живков, и на Георги Дамяново – Нина Петкова, ще представляват област Монтана. От Плевенска област ще работят кметът на Плевен Георг Спартански, Цветан Костадинов – кмет на Червен бряг, и кметът на Белене Милен Дулев.

Това е вторият район в страната, който избира представители на общините в регионалните съвети, отбеляза Деница Николова и приветства новоизбраните представители. Очаква се през месец октомври да се приключи със структурирането на съветите в пълен състав и да се изберат председатели. Заместник-регионалният министър напомни, че всички общини трябва да разработят и приемат планове за интегрирано развитие. Без подобен стратегически документ районите няма да имат достъп до еврофинансиране. „Колкото по-рано се одобрят плановете, толкова по-бързо ще има достъп до евроинвестиции. Добре е да се започне и предварителна подготовка за сформиране на проектни идеи и партньорства“, каза още Николова. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za