Георгиева: Правителствата да не се поддават на призивите за увеличаване на подкрепата за фермерите

Снимка: БГНЕС

Това заяви управляващият директор на МВФ

Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за протестиращите фермери. Това заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в брифинг пред журналисти във Вашингтон, цитирана от пресцентъра си.

"Виждаме, че земеделските производители протестират. На човешко ниво, аз разбирам, че те са изправени пред повече трудности и не е лесно да вършат работата си. Но ако тези настроения продължават и ако това постави правителствата в сложна позиция, в която те се окажат неспособни да направят необходимото за подсилване на икономиките, тогава може да дойде време, в което да съжаляват," казва Георгиева. Тя добавя, че е разговаряла с политици от финансовите министерства и те осъзнават колко сложно е да бъде направена крачка назад по отношение на вече дадена подкрепа. 

Георгиева призова правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани заради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и повишената цена на обслужването на дълга.

“Не знаем какво ще донесе бъдещето. И научихме важен урок от COVID и дните, когато започна войната в Украйна – че държавите със силни фундаменти устояват по-лесно на шоковете", каза управляващият директор на МВФ. Съветът ѝ към правителствата е да затворят пробойните в данъчните системи и да оценят качеството по съществуващите публични разходи. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK