Над 400 нелегални мигранти са достигнали Кипър за денонощие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите повишиха нивото на тревога

Властите в Кипър повишиха нивото на тревога, след като само за 24 часа на острова пристигнаха рекорден брой мигранти – над 400 души, по море от Ливан. Заради кризисната ситуация президентът Никос Христодулидис свика за тази сутрин извънредно заседание на Съвета за национална сигурност за обсъждане на въпросите на имиграцията. Две мащабни спасителни операции бяха проведени край югоизточния бряг на Кипър в рамките на едно денонощие заради масови пристигания на мигранти по морския път от Ливан, съобщава БНР.

В понеделник следобед три лодки докараха на острова 136 сирийци. Новата голяма група продължи започналата в неделя следобед мигрантска вълна към Кипър от 5 лодки с 271 сирийци, сред които 72 деца. Полицията арестува 7 души, които са били навигатори в двете масови плавания.

Рекордният мигрантски поток потвърждава безпокойството на кипърските власти, че трафикантите ще се активизират със затоплянето на времето, като в следващите дни се очакват още групи. Очертаващото се увеличаване на незаконната миграция по море е в центъра на извънредното заседание на Съвета за национална сигурност, свикано спешно от президента Никос Христодулидис. В него ще участват четирима министри, главният прокурор, представители на военните и полицията. Никозия нееднократно призовава ЕС за съдействие за овладяване на мигрантския натиск от Ливан и Сирия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK