Израелските военни: Това не е краят

Израелският министър на отбраната Йоав Галант и премиерът Нетаняху Снимка: ЕРА/БГНЕС

Иранската атака е отблъсната с малки щети

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че е завършил оценка на оперативната ситуация с висши служители на отбраната.

"Заедно със Съединените щати и други партньори успяхме да защитим територията на държавата Израел. Бяха причинени много малки щети - това е резултат от впечатляващи операции на израелската отбрана и ние отблъснахме най-голямата вълна от атаки успешно", каза той.

Галант обаче добавя, че Израел остава бдителен, тъй като не смята, че това е краят на кризата.

"Това не е краят на кампанията - трябва да останем бдителни и внимателни", са думи на Йав Галант, който призовава и гражданите на Израел да следват внимателно и акуратно инструкциите, които получават за защита на сигурността.

И още от Галант: "Трябва да бъдат подготвени за всеки сценарий."

Вчера вечерта, около 23 часа българско време, Иран изпрати стотици дронове и десетки ракети на три вълни към територията на Израел при нападение, мотивирано като отмъщение за удара по сградата на посолството си в Дамаск от 1 април. Тази сутрин Техеран излезе с изявление, от което се разбира, че атаката е приключила и не се планират следващи действия. Отправя се обаче и предупреждение към Израел, че имат готовност за такива при един обратен отговор.

Израелските военни заявиха, че са работили в тясно сътрудничество със САЩ, Обединеното кралство и Франция по време на иранската атака

Говорителят на израелските военни контраадмирал Даниел Хагари: "Работим в тясно сътрудничество със САЩ, Обединеното кралство и Франция. Това партньорство винаги е било тясно, но тази вечер то се прояви по изключителен начин."

По информация на CNN американският президент Джо Байдън е провел телефонен разговор с премиера Бенямин Нетаняху, в който изрично е посочил, че Вашингтон няма да вземе участие и да подкрепи един отговор на нападението на Иран.

До този момент Нетаняху е направил само едно изявление - пост в социалната мрежа Х, който заявява увереност в победата: "Ние ще победим."

По информация на Националната спешна медицинска служба на Израел тази нощ е оказана помощ на 31 души - пострадали леко по пътя към бомбоубежища или обхванати от силно безпокойство и стрес. И в момента службата за спешна помощ се намира в състояние повишена готовност и работа в режим на криза.

В същото време обаче New York Times пише за израелски чиновник от кариерата, пожелал обаче анонимност, че ответните действия на Израел ще бъдат "координирани със съюзниците".

Международни експерти се опитват да предугадят един евентуален отговор от страна на Израел и дали той би могъл наистина да разпали регионална война.

До този момент се знае, че в отразяването на атаката на ирански дронове и ракети тази нощ, Израел е имал подкрапата на САЩ, Великобритания и Йордания, а Саудитска Арабия вече осъди ескалацията. 

Спешно заседание на Г-7 се свиква по искане на американския президент Джо Байдън, за да се сформира единен "дипломатически отговор на наглата атака на Иран". Тази вечер и Съветът за сигурност на ООН ще заседава по искане на Израел. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK