Институциите в Кюстендил уточниха организацията за изборите на 9 юни

Снимки: ОА - Кюстендил

Регулярната среща бе свикана от областния управител инж. Александър Пандурски

Работна среща за стиковка и изчистване на детайлите по организацията на изборния процес в Кюстендилска област проведоха в Областна управа представители на Районната избирателна комисия и ангажираните с изборите институции. Регулярната среща бе свикана от областния управител инж. Александър Пандурски, който обърна внимание, че графикът на този етап се спазва и се върви по зададената от ЦИК процедура. Инж. Пандурски посочи, че при добра подготовка и обучение на членовете на СИК, изборният ден ще протече нормално. Той призова за висока степен на отговорност и внимание при изпълнение на задълженията от страна на всички институции.

Главният секретар на Областна управа Гергана Михайлова обобщи задълженията, изпълнени до този момент от страна на администрацията. Тя обясни, че са направени консултации за състава на РИК и са създадени условия за работа на Комисията. Подадена е информация към ЦИК за секциите, в които ще гласуват незрящи лица - 11 секции общо, по една във всяка община, като в Кюстендил и Дупница са по две. Това е с цел да се изработят списъци с Брайлова азбука. Ще има и демонстрационно гласуване с машини, като графикът ще бъде сведен от председателя на РИК Венцеслав Механджийски. Бюлетините се получават по ред, както досега, запечатват се и се охраняват в помещение, определено от областния управител.

Председателят на РИК Венцеслав Механджийски също даде обратна връзка пред институциите за работата на Комисията до този момент. Той заяви, че се очакват 4 демо машини и има график за получаването им по общините. “В по-малките общини ще има ротация, в Кюстендил и Дупница ще стоят постоянно”, обясни председателят на РИК. Относно организацията той заяви, че няма нищо по-различно от предходните досега избори. Механджийски обърна внимание, че има два вида списъци и това може да доведе до евентуални грешки. Предаването на книжата и бюлетините от секционните избирателни комисии по общини пак ще бъде по график.

Директорът на ОД на МВР - Кюстендил, ст. комисар Светослав Григоров обясни, че има сформиран щаб за вота на 9 юни, с цел да се осигури обществен ред и ефективно противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите. Наред с това функционира и Междуведомствено звено. Провеждат се регулярни работни срещи с председателя на РИК и се уточнява организацията по изборния процес.

Организацията по охрана на изборните материали е аналогична, както на предходните избори. До края на следващата седмица ще бъдат извършени проверки на помещенията за съхраняване на изборните материали. За изборните материали и машините ще бъде осигурен съпровод от София.

Директорът на РДПБЗН комисар Светослав Георгиев обясни, че е осигурено 24-часово дежурство и са изготвени необходимите планиращи документи. Извършват се проверки в СИК-овете. Извършени са проверки на наличните ел. генератори за захранване, при евентуално прекъсване на основното електрозахранването. Предстои извършване и на пожаротактическо обучение в РИК.

Представителите на деветте общини заявиха, че на този етап всичко върви нормално и не срещат проблеми. Осигурени са паравани и урни, публикувани са избирателните списъци - всичко тече в изпълнение на указанията. От Кюстендил съобщиха, че са закупени нови 125 урни, а от община Бобов дол обясниха, че очакват образуване на две допълнителни секции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//