Около 150 хил. палестинци напускат централната част на Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел настъпва към бежанските лагери

Около 150 хил. палестинци са принудени да напуснат райони в централната част на Ивицата Газа, където продължава офанзивата на израелските сили към бежанските лагери в този район. Расте броят на жертвите на конфликта, съобщават от палестинска страна.

Израелски танкове са достигнали източните покрайнини на бежанския лагер Бурейдж, съобщиха от въоръженото крило на "Хамас", както и свидетели на случващото се, цитирани от Би Би Си.

Наскоро израелската армия разшири наземната си офанзива в Газа, като се насочи именно към Бурейдж, както и към близките лагери Нусейрат и Магази.

Преди дни израелците предупредиха местните жители в района и околностите да се преселят още по на юг, към Деир ал Балах. От агенцията на ООН за бежанците обаче отвърнаха, че безопасни места за хората в Газа отдавна няма.

Управляваното от "Хамас" здравно министерство в Газа съобщи за десетки убити при вчерашните израелски бомбардировки. По техни данни над 21 300 души са вече загиналите, предимно деца и жени - по време на продължаващите вече 11 седмици боеве в палестинския анклав.

Скорошно примирие не се вижда на хоризонта, а междувременно делегация на "Хамас" се очаква да пристигне днес в Кайро, за да посочи своите "забележки" към египетския план за прекратяване на огъня, който цели слагането на край на войната в Газа, съобщи представител на "Хамас", цитиран от "Франс прес".

Планът беше представен миналата седмица на представители на групировката "Хамас" и съюзниците им "Ислямски джихад", които също воюват  с израелските сили.

Източници, близки до "Хамас", казват, че триетапният план на Кайро предвижда  поетапно освобождаване на заложници, държани от "Хамас", в замяна на палестински затворници в Израел, и в крайна сметка прекратяване на огъня, целящо слагане на край на на войната.

Идеята на Египет също така е да има палестинско правителство от технократи след преговори с участието на "всички палестински фракции", което ще отговаря за управлението и възстановяването на Газа след войната.

Военните действия в Газа бяха предизвикани от тероростичните атаки на Хамас на 7 октомври, при които бяха убити 1200 души, повечето от от тях цивилни, и бяха взети 240 заложници, припомня БНР.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK