Антон Кутев: Те ще се разберат за разделянето на властта, а не за бъдещето на държавата

Снимка: БГНЕС

Нищо не се е променило, за да се разпадне сглобката

Сглобката няма да се разпадне, няма да се стигне до избори и ще има ротация, смята Антон Кутев, говорител в служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев, сега съветник по парламентарните въпроси на президента Румен Радев.

В интервю пред БНР Кутев коментира и прогнозира какво да очакваме след 6 март, обявената за ротацията дата.

"Моят анализ показва, че дупката на ПП ще е сериозна електорално, ГЕРБ успя за годините да се легитимира като дясна партия. Хубавото е, че опозицията е ненадежна. От тази година ще започне пренареждане на партийния модел, защото се появяват нови проекти", коментира Антон Кутев.

И прогнозира: Сглобката си остава. ПП събраха малко опит, прекалено  много са навлезли във властта, за да се откажат от нея. Никой в България няма интерес от нова политическа криза криза.

Кутев казва, че целта е "да се създаде една по-справедлива държава", но: "Не съм убеден, че това което формулират като съдебна реформа е точно това. Това е проблем, който накрая не касае гражданите, а властови отношения. По тези неща те рано или късно ще се разберат – по спора за разделението на властта, а не за бъдещето на държавата. Затова е сглобката, за да удовлетвори властови интереси".

Кутев коментира и защо ПП се страхуват от коалиционно споразумение с ГЕРБ: "В началото се страхуваха, за да не изглежда, че са в коалиция с ГЕРБ, нали арестуваха Борисов. Сега никой няма съмнение, че са в коалиция".

"Борисов няма как да е в нелегалност. В момента той е носител на мандата отново и самото понятие за ротация е несъществено, има нова процедура и всичко започва отначало, ПП ще се опъват. Ако не се разберат с мандата на Борисов, ще стигнат до избори. Но заради заплахата за избори, това няма да се случи. Борисов ще определя състава на правителството със съответните компромиси на ПП и нищо в сглобката не се е променило, за да се провали. Ще разместят малко фигурите и всички те имат интерес от властта и затова няма да я изпуснат", прогнозира съветникът на Румен Радев по парламентарните въпроси.

"Вярвам, че в политиката има стойностни неща – гражданите и интересите и неща, който не са важни – битката за регулаторите и съдебната реформа. Имаме драматична ситуация в образование и здравеопазване, тежки проблеми в социалната сфера и не ни е известно да е направено нещо полезно в тези сфери. А това са политики, които искат промяна - бърза и дългосрочна, за след 20 - 30 години, а те не могат да предвидят за след месец", коментира Кутев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK