Близките на Навални не знаят къде е тялото му

Снимка: БГНЕС

Екипът на Навални обвини днес властите, че се опитват да "прикрият следите си"

Говорителката на руския опозиционер Алексей Навални Кира Ярмыш потвърди информацията за смъртта му. Тя се позова на официално съобщение, връчено на майката на Навални - Людмила. 

Ярмыш съобщи още, че на адвоката на Навални е казано, че причината за смъртта на руския опозиционен лидер все още не е установена.

47-годишният Навални почина вчера в колония със строг режим в Арктика, където излежаваше 19-годишна присъда за екстремизъм. 

По време на организираните в над 20 руски града бдения и демонстрации полицията е арестувала най-малко 212 души, съобщи правозащитна група ОВД-инфо (О Ве Де), цитирана от световните информационнни агенции. 

Говорителката на опизиционера Кира Ярмыш настоя тялото на Навални да бъде предадено незабавно на семейството му. 

Екипът на Навални обвини днес руските власти, че се опитват да "прикрият следите си", като отказват да предадат тялото на критика на Кремъл на роднините му.

"Очевидно е, че убийците искат да прикрият следите си и затова не предават тялото на Алексей, криейки го дори от майка му", каза екипът на Навални в публикация в Телеграм.

Досега изявлението на затворническата служба от вчера е единственото официално съобщение за смъртта на Навални.

В публикация в социалната мрежа "Екс" Ярмиш написа, че служител на затвора е казал, че тялото на Навални е било откарано в Салехард, град в близост до затворническия комплекс, от руски специалисти, които извършвали "проучване".

Служител на единствената морга в Салехард обаче заяви пред Ройтерс, че тялото на Навални все още не е пристигнало.

Продължават информациите за броя на арестуваните от провелите се в памет на Навални бдения в цяла Русия. 

Кадри от двата най-големи града - Москва и Санкт Петербург - показват как полицаи изтръгват плакати от протестиращите и извеждат други от импровизирани места за поклонение в памет на Навални. 

Най-малко 109 са арестуваните в Санкт Петербург, а над 39 в Москва. 

От правозащитната група О Ве Де инфо съобщават и за индивидуални арести в по-малки градове в страната. 

Бдения и демонстрации имаше в редица европейски столици, включително и в София.

Европейският съюз и Съединените щати посочиха ръководството на руската държава като отговорно за смъртта на Навални. Американският президент Джо Байдън сподели, че е  "разгневен", но не и изненадан от случилото се с опозиционния лидер 

Междувременно Москва реагира, след като като от британското външното министерство - Форин офис, привикаха служители на руското посолство в Лондон на фона на възмущението в западните столици заради смъртта на Навални. Външният министър Дейвид Камерън каза, че руският президент Владимир Путин трябва да бъде подведен под отговорност. 

"Неприемливо е Великобритания да се намесва във вътрешните работи на Русия", се казва в позицията на Москва. Дипломат от британското посолство в руската столица е бил привикан за разговор във външното министерство. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK