Радев: Сътрудничеството между страните е решаващо за справедлив въглероден преход

Снимки: Президентство

Президентът откри българския щанд в Дубай на годишната глобална Конференция на ООН по изменение на климата

Устойчивите климатични решения изискват тясно сътрудничество между страните, обмяна на опит, трансфер на знания и технологии и съвместни действия. Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването на националния павилион на България в рамките на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28).

Държавният глава ръководи българската делегация на световния форум, а България за първи път разполага със свой павилион на събитието, което тази година се провежда от 1 до 12 декември в Дубай, Обединени арабски емирства. В българския павилион представители на институциите, бизнеса, неправителствения сектор и науката представят постижения в декарбонизацията, както и дейността и амбициите си в сферата на технологиите и иновативните екологични производства.

По думите на държавния глава сътрудничеството между държавите е от решаващо значение за постигане на справедлив, фокусиран върху хората, природата и икономиката въглеродно неутрален преход, съобщават от прессекретариата на президента. Той изрази увереност, че българският национален павилион успешно ще служи не само като място за демонстрация на климатично ефективни и високотехнологични решения, но и като споделено пространство за срещи и общуване в международен план.

 „България е готова да разширява сътрудничеството си със сходно мислещи държави“, посочи президентът и изказа благодарност за присъствието на представителите на чуждестранни делегации. В откриването на българския павилион участие взеха президентът на Република Полша Анджей Дуда, президентът на Армения Вахагн Хачатурян, заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, представители на Департамента по енергетика на САЩ, министри и представители на чуждестранни делегации. „Благодаря ви, че днес сме заедно, говорим на общ език, водени от споделени цели, обединени в общи усилия за превръщането на нашите високи амбиции в действие“, каза българският държавен глава.

Румен Радев открои необходимостта от устойчив преход към зелена икономика, без компромиси с качеството на живот на хората и конкурентоспособността на икономиките на всяка страна. Президентът посочи, че това предизвикателство може да бъде преодоляно само чрез прилагане на най-новите технологични постижения. Той даде пример с представените на българския национален павилион технологични решения в областта на изкуствения интелект, сателитните технологии, автономните системи, зелената енергия, биотехнологиите, въглеродно неутралната индустрия. Държавният глава изтъкна, че успехите в тези направления се дължат на взаимодействието между държавните институции, бизнеса, науката и неправителствения сектор.

Сред представените на българския павилион институции, бизнес и наука са Институтът за изкуствен интелект и технологии INSAIT, българската компания за наносателитни технологии EnduroSat, Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“, чийто антарктически експедиции са посветени на научни изследвания, голяма част от които са свързани с климата, първата въглеродно неутрална индустриална зона в Европа „Тракия икономическа зона“, Изпълнителна агенция за малки и средни предприятия, Институт по роботика към БАН, Българска агенция за инвестиции и други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK