С 13 000 нови екологични устройства подменяме стари печки на дърва и въглища в София

Снимка: Столична община

До 23 октомври ще бъде внесен проект по новата оперативна програма „Околна среда“ за подмяна на още около 10 000 печки на дърва и въглища

Благодарим на сем.Ангелови, което се включи в проекта ни за подмяна на старите уреди за отопление с нови екологични устройства. Близо 11 000 стари печки на дърва и въглища вече са в историята, благодарение на два проекта, които Столична община изпълнява по оперативна програма „Околна среда“ и „Лайф“. Предвижда се до края на 2024г. да бъдат монтирани общо 13 000 нови екологични уреда в София. Това е важна мярка за подобряване чистотата на въздуха, защото използването на дърва и въглища е основен замърсител на въздуха. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери монтирането на климатици в Бухово, район Кремиковци.

По двата проекта се монтират нови екологични уреди – климатици, устройства на пелети и газификация.

Само в район Кремиковци са подменени около 1250 стари уреди с нови екологични устройства, съобщават от столична община.

До 23 октомври ще внесем проект по новата оперативна програма „Околна среда“, в който предвиждаме да бъдат подменени на още 10 000 печки на дърва и въглища, информира също кметът Фандъкова.

В програмата се допуска и финансиране на локални соларни станции до 4 kW. Подмяната на старите печки на дърва и въглища е основна мярка за подобряване качеството на въздуха. Друга водеща мярка е модернизацията на градския транспорт и облагородяването на т.нар. кални точки. Вече са облагородени около 100 пространства с озеленяване и са разкрити нови места за паркиране.

Благодарение на всички мерки, които изпълняваме през тези години, София влезе в средногодишната норма за замърсяване на фини прахови частици вече четири години и устойчиво изпълнява изискванията на Европейската комисия, посочи столичният кмет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK