Джо Байдън и Си Цзинпин се срещат в момент на засилване на напрежението между САЩ и Китай

Снимка: БГНЕС

Представители на САЩ и Китай казаха, че нямат големи очаквания от срещата

Американският президент Джо Байдън ще се срещне днес с китайския лидер Си Цзинпин, предаде Ройтерс.

Първата среща между Байдън и Си от една година може да намали търканията между двете световни суперсили по въпросите на военни конфликти, трафика на наркотици и изкуствения интелект. Постигането на пробив в двустранните отношения обаче е малко вероятно, прогнозира Ройтерс.

Представители на САЩ и Китай казаха, че нямат големи очаквания от срещата, на която Байдън и Си трябва да обсъдят Тайван, Южнокитайско море, войната между Израел и "Хамас", нахлуването на Русия в Украйна, Северна Корея и правата на човека - сфери, в които Вашингтон и Пекин имат разногласия от много години.

Байдън и Си вчера пристигнаха в Сан Франциско, където трябва да проведат разговорите си в кулоарите на срещата на високо равнище на Азиатско-тихоокеанския форум за икономическо сътрудничество (АТИС).

Лидерите на 21-те страни от групата, както и стотици изпълнителни директори ще се срещнат в калифорнийския град на брега на Тихия океан на фона на икономическите и териториални вражди на Китай със съседни държави и конфликта в Близкия изток, по който САЩ имат разногласия със свои съюзници, посочва Ройтерс.

Властите в Сан Франциско предприеха усилия за отстраняване на хиляди бездомници от улиците, но не успяха напълно. Маршрутът от летището до мястото на конференцията обаче беше осеян с демонстриращи в подкрепа на и против управляващата в Китай комунистическа партия - необичайна гледка за Си, който за последен път посети САЩ през 2017 г., отбелязва Ройтерс.

Байдън се стреми към пряка дипломация със Си, залагайки на това, че личните отношения, които той култивира от десетина години с най-могъщия китайски лидер след Мао Цзедун, може да спасят двустранните отношения, които стават все по-враждебни.

Очаква се Си и Байдън да се срещнат далеч от конференцията, в обширно имение на километри от Сан Франциско, внимателно подбрано заради сигурността, спокойствието и отдалечеността.

"От много седмици се подготвяме за това, което се надяваме да бъде много продуктивен, откровен, конструктивен разговор", каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби пред репортерите, пътуващи на борда на самолета на американския президент Еър Форс 1. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK