Си Цзинпин е в Сан Франциско за среща на АТИС и разговори с Байдън

Снимка: Investor

Това е първото посещение на Си в САЩ от 2017 г. насам

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Сан Франциско, за да участва в срещата на върха на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) и да проведе първите си разговори на четири очи с президента на САЩ Джо Байдън от една година насам, предаде БТА.

Това е първото посещение на Си в САЩ от 2017 г. насам, когато президент беше Доналд Тръмп. Очаква се той да се срещне с Байдън днес на пазено в тайна място в района на залива на Сан Франциско.

Президентът на САЩ Джо Байдън също пристигна в Сан Франциско за срещата, отбелязва АФП.

Председателят на Комисията по външни отношения на Сената на САЩ Бен Кардин е изпратил писмо с призив към президента Джо Байдън да използва предстоящата си среща със Си, за да настоява за освобождаването на американци, задържани от години в Китай, съобщи още Ройтерс.

"С наближаването на сезона на празниците и възможността да започнем новата година с по-положителна нотка в двустранните отношения между САЩ и Китай Ви моля да осигурите ангажименти от страна на президента Си за незабавното освобождаване на тези американци", пише Кардин. Той поиска също така освобождаването и гарантирането на безопасността на членовете на семействата на журналисти, живеещи в САЩ, които според него са изчезнали, затворени или задържани в Китай поради връзките си с тях.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK