Алберт Попов получи приза „Спортист №1 на София“ за 2023 г.

Снимка: Bulgarian SKI Federation

Той сърдечно благодари за признанието

София награди днес най-добрите си спортисти, определени чрез първата в историята анкета за № 1 в столицата. Стилната церемония събра в Музея на историята на физическата култура и спорта в Националния стадион „Васил Левски“ изтъкнати състезатели, ръководители на федерации и клубове, общински и спортни деятели, представители на бизнеса, културата и медиите.

Връчени бяха специални призове на всички получили гласове в допитването, а с голямата награда като „Спортист № 1 на София за 2023 г.“ бе отличен победителят Алберт Попов. Скиорът алпиец събра 29 т. и изпревари със 7 т. наредилата се на второ място сабльорка Йоана Илиева, трета с общо 12 т. остана шахматистката Антоанета Стефанова. Всичките 7 състезатели с гласове в анкетата бяха наградени с купи и спортни артикули.

„За мен е чест да поздравя и наградя призьорите от името на Столична община и лично на кмета Васил Терзиев. Много важна задача е да работим за спортната култура. През миналата година Столична община е подкрепила чрез 4 програми над 270 спортни клуба. В следващите 4 години сред приоритетите ще бъде отново масовият спорт, както и спортът сред маргинализираните, сред възрастните и хората с увреждания“, заяви Яна Генова, зам.-кмет по Направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“

Даниела Дашева, зам-министър на младежта и спорта, също поздрави призьорите и награди част от намерилите място в анкетата. „Време беше София също да определи най-добрите си спортисти. Добре е, че сред най-заслужилите има представители на много различни спортове. Радостно е, че спортът е сред приоритетите на общината, а нека да си пожелаем в скоро време София да бъде и световна олимпийска столица, с кандидатурата за домакинство на младежки олимпийски игри. Спортистите винаги са били пример за хората,“ каза още Дашева.

Призьорите бяха поздравени още от Цеко Минев - президент на БФ ски, вицепрезидент на БОК и член на Изпълкома на ФИС, Любомир Ганев - президент на БФ волейбол и член на Изпълкома на БОК, Ренета Камберова – олимпийска медалистка в художествената гимнастика от Рио 2016, Йордан Гълъбов - член на УС на БФ фехтовка, Катя Иванова - директор на Музея на историята на физическата култура и спорта и др.

„Вярвам, че тази анкета ще стане традиция. Пожелаваме си също да има по-добра спортна инфраструктура. Щастливи сме, че първият победител в анкетата е от зимните спортове, а в допитването ски-федерацията има двама представители. Тази година БФ ски чества своя вековен юбилея, от тук, в София са тръгнали представителите на едни от първите клубове в страната,“ каза Цеко Минев преди да подари издания на специалния Алманах, посветен на 100-годишнината на организираните ски в България на кмета на София, на Фондацията, на Музея на спорта и на най-заслужилите в анкетата. По зам. кмета на София Цеко Минев изпрати алманах и на кмета Васил Терзиев с пожелание да направи така, че децата на София да могат да карат ски на Витоша.

Президентът на БФ волейбол Любомир Ганев отправи специални благодарности за стореното през миналата година от Александър Николов. „Много е трудно състезател от колективните спортове да бъде отличен индивидуално, но Алекс заслужава с успехите, които постигна. Надяваме се той и брат му да ни радват още 15-20 години, двамата са невероятни таланти,“ каза още Любо Ганев

Специални благодарности бяха отправени към екипа на „София – световна столица на спорта“, който организира анкетата с тази церемония и най-вече към зам.-председателя на Фондацията Анатоли Илиев.

„Надяваме се тази анкета да бъда само едно начало на бъдеща добра традиция. Фондацията увлече стотици хиляди през последните 10 години. Ние няма да спрем да подпомагаме спортистите, но и да влагаме усилия и ресурс за масовия спорт, за спорта сред различни социални и възрастови групи,“ заяви Илиев, след което връчи на Музея на спорта фланелката, с която Изабела Янкова – едно от лицата на инициативата – спечели световна титла в маунтин байка.

На Церемонията бяха официално обявени и лицата на инициатива „София – световна столица на спорта“. През 2024 г. това са с шахматистката Белослава Кръстева и скиорът Алберт Попов. Двамата получиха специални ваучери на стойност 500 лв за закупуване на спортна екипировка по техен избор.

„Благодаря за това признание, за мен е чест да бъда спортист № 1 на София в първата анкета. Благодаря на журналистите, за гласовете, които са ми дали. Това е признание, но и отговорност, особено сега, когато съм определен и за едно от лицата на инициативата в годината, когато имаме титлата „световна столица на спорта“. Не само шампионите и медалистите, а всеки спортист е пример за подражание, състезателите са следвани от хиляди, понякога милиони. В тази връзка е много важно да можем да увлечем повече да спортуват, да бъдат активни, да водят здравословен начин на живот,“ заяви Алберт Попов веднага след като получи масивния приз за номер 1 в София през 2023 г.

Белослава Кръстева също благодари за доверието и признанието да бъде „лице на инициативата“. „Радвам се, че шахматът получи такава известност и подкрепа в последно време, това е много важно за нас. Тази популярност със сигурност ще спомогне за по-доброто бъдеще на нашия спорт. Със званието „лице на инициативата“ вече имам още възможности да направя така, че повече млади хора да се увличат по спорта, ще направя всичко възможно да бъда на максимален брой събития и активности на Фондацията тази година,“ каза Белослава Кръстева, която пристигна специално за церемониято от САЩ, където е студентка.

"Стана традиция Фондация „София – европейска столица на спорта" да определя наши талантливи състезатели, които да промотират идеите и мисията на програмата. Целта е тези наши спортни звезди да увличат хората чрез това, което са постигнали, но и чрез своята обятелност като примери за подражание, като модели на поведение, като личности, следвани и обичани от милиони. Те ще бъдат с хилядите по събитията на „София – световна столица на спорта“, ще поздравяват участниците, ще стартират с тях във велошествия и други състезания, ще награждават призьорите. Техните лица ще са по билбордове и метростанции, където ще промотират събитията на инициативата, за да увличат хората да се възползват от възможностите, които предоставя Фондация „София – европейска столица на спорта“ за активен и здравословен начин на живот на софиянци и гостите на града," отбеляза водещата на церемонията Цвета Гагарова.

През годините лица на инициативата бяха следните състезатели: 2018 Християна Тодорова (художествена гимнастика), 2019 Александра Фейгин (фигурно пързаляне), 2020 Йоана Илиева (фехтовка), 2021 Катрин Маноилова (шорттрек), 2022 Изабела Янкова (маунтинбайк) и Калоян Бинев (таекуондо) и 2023 Андреа Коцинова (сноуборд) и Йоан Величков (тенис на маса). Повечето от тях присъстваха днес на Церемонията за да пожелаят успех на своите наследници.

Попов заслужи признанието „Спортист №1 на София за 2023 г.“ с първия си подиум в Световната купа по алпийски ски при третото място на слалома в Палисейдс Тахо и с 15-ата позиция в крайното класиране за дисциплината през сезона. Алберт прави първи стъпки на ски и първи тренировки по пътя към световния елит по склоновете на Витоша в зимен център Алеко.

Йоана Илиева спечели бронз на сабя от Световното по фехтовка в Милано, което бе първи медал от световно в историята на българската женска фехтовка и стана европейска шампионка до 23 г. от Будапеща. През 2020 г. тя бе лице на инициативата „София – европейска столица на спорта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK