Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

Снимка: БТА

"Едната е и за деца, и за възрастни, другата ще е само за деца", уточни Главчев

Финансирането за държавната детска болница е осигурено. Няма колизия между двете лечебни заведения.

Това заяви служебният премиер Димитър Главчев във връзка с решението на МС, с което е одобрено изграждането на частна болница "Мама и аз".

Процедурата по създаването на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ е стартирала още през август, 2022 г.

Съгласно представената проектна документация, инвеститорът „Търговска лига – Глобален аптечен център“ АД има намерение да създаде „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“, което  ще осъществява дейност на адрес: гр. София 1528, район „Искър“, ул. „Продан Таракчиев“ № 20-22, се посочва в позиция на здравното министерство, откъдето допълват:

Лечебната дейност в „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ ще се осъществява по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла. „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ обхваща лечение на пациенти предимно над 18 годишна възраст, а в структурата на болничното заведение е предвидено само едно отделение по Педиатрия с 40 бр. легла. Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури изграждането на Национална детска болница само за лица до 18 годишна възраст  с над 400 легла.

С  решението на Министерски съвет е определен срок от четиридесет и осем месеца, в който управителят на дружеството да подаде заявление до министъра на здравеопазването за издаване на разрешение за осъществяване на лечебна дейност по реда на Закона за лечебните заведения.

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е предоставена комплексна оценка относно потребностите на населението от медицинска помощ съгласно национална здравна карта. Оценката е положителна и с нея е предложено на министъра на здравеопазването да предложи на Министерския съвет да приеме решение, с което да одобри създаването на лечебното заведение за болнична помощ – „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в гр. София. В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от НЗОК, според което се счита за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на лечебното заведение за сключване на договор с НЗОК.

Приоритет за Министерството на здравеопазването е изграждането на Национална детска болница и здравното ведомство усилено работи в тази посока.

Най-актуалната информация около изграждането й е, че делото за избор на изпълнител за събарянето на съществуващите сгради в определения за строеж на Националната детска болница терен, беше спечелено. Както е известно, процедурата по обществена поръчка бе обжалвана, което значително забави процеса. Решението на съда  дава възможност да пристъпим към сключване на договор с фирмата-изпълнител. Очакваме и трите стратегически документа, които изготвя Европейската инвестиционна банка като безвъзмездна техническа помощ. Първият от тях е Структура, обхват и капацитет на болницата; вторият  т.нар. Функционален доклад или техническото задание за проектиране; третият включва обхват на оборудване и обзавеждане.

Ето я и цялата позиция на Общественият съвет за създаване на национална детска болница:

"Общественият съвет за създаване на национална детска болница настоява служебното правителство на премиера Димитър Главчев да даде незабавно обяснение за решението си да одобри проекта за създаване на частна многопрофилна детска болница на територията на София.

Решението беше  гласувано в последния работен ден при пълна липса на прозрачност и информационно затъмнение преди продължителни празници и е едно от първите решения в сферата на здравеопазването, гласувано от служебния кабинет.

Вече повече от година настояваме, че София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи, многопрофилни детски болници. В края на миналата година това беше доказано и от Анализа на нуждите от детска болница, изготвен по искане на МЗ с техническата подкрепа на Европейската инвестиционна банка.

Припомняме  ви, че според този анализ само в София и в региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил. Сестрите са критично малко и в тревожно напреднала възраст.

Одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички  положени до този момент усилия и поети ангажименти. С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект. Интересите на частни структури се поставят пред интересите на обществото без да е ясно по какъв начин това решение ще се отрази върху  детското здравеопазване в София и в региона.

През изминалите 10 месеца от съществуването на Обществения съвет държавата не започна да работи по развиване на план за преодоляването на кадровата криза.

Не създаде концепция за правно-организационната форма на националната детска болница.

Не предложи пътна карта за преместване на детските клиники от болниците, в които функционират в момента, в новата  мултидисциплинарна структура.

Тези въпроси сме поставяли многократно както пред министерството, така и пред народни представители и в  публичните си изяви.

Докато публично се заявява подкрепа за детското  здравеопазване и създаването на болница с национално значение, Министерският съвет при пълна липса на прозрачност подкопава тези  усилия.

С днешното решение на Министерския съвет се затвърждава  впечатлението, че въпреки всички политически лозунги, всъщност липсва  воля България да има истинска, съвременна Национална детска болница. Настояваме депутатите да упражнят своите правомощия и незабавно да  изслушат Министъра на здравеопазването и Министър-председателя на РБ относно днешното решение."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//