ГД „Жандармерия“ е домакин на международно учение

Снимка: МВР

Полицейски служители от шест държави – България, Португалия, Словения, Полша, Сърбия и Чехия ще проиграят на терен съвместни действия

Заместник-министър Кирил Ценкин поздрави участниците от шест държави, които се включиха в практическите занятия, организирани по линия на RAILPOL, съобщават от пресцентъра на МВР. 

„Динамичната среда за сигурност ежедневно ни поставя пред предизвикателства. Отговорът е постоянно обучение на полицейския състав и готовност за своевременно предотвратяване, пресичане, разкриване и превенция на престъпни посегателства във всички сфери на обществения живот, в това число – в железопътния транспорт.

В глобалния свят сътрудничеството на терен между екипи от различни държави придобива все по-голямо значение. Адекватните действия са решаващи както за опазването на обществения ред, така и при сериозни инциденти. Тогава добрата подготовка спасява животи – заяви  при откриването заместник-министър Кирил Ценкин. Генералният секретар на RAILPOL Жан Бертран Потен и изпълнителният директор на организацията Елиза Сидгвик също поздравиха участниците и им пожелаха ползотворна работа.

Екипи полицейски служители от шест държави – България, Португалия, Словения, Полша, Сърбия и Чехия ще проиграят на терен съвместни действия по различни сценарии, свързани с овладяване на инциденти във влакове и на жп гари и възстановяване на реда.

Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ е член на Европейската асоциация на железопътните полицейски сили, имащи отношение към сигурността на железопътния транспорт в страните – членки на ЕС – RAILPOL. Служители на Главната дирекция участват в работните групи „Противодействие на тероризма в железопътна среда“ и „Обществен ред“  на организацията. В рамките на групите страните обменят опит и добри тактики, организират обучения за полицейските сили и практически занятия за подобряване на сътрудничеството на терен между екипи от различни държави.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK