Израелските сили, обсадили най-голямата болница в Газа, предлагат да ѝ изпратят кувьози

Снимка: Pixabay

Заради липсата на електричество и тежките сражения в района са загинали десетки пациенти, включително бебета

Израелските сили днес продължиха да нанасят удари по северната част на ивицата Газа, а танковете им напреднаха до входа на най-голямата болница в анклава, в която заради липсата на електричество и тежките сражения в района са загинали десетки пациенти, включително и бебета според данни на здравни служители, предаде Ройтерс. 

Най-малко 13 души са били убити при израелска атака срещу жилища в южния град Хан Юнис, съобщи палестинското здравно министерство. Освен това израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) са разположили танкове пред "Аш Шифа" – най-голямото лечебно заведение в град Газа. Израелската армия твърди, че под нея има тунели, в които е щабът на бойците от "Хамас" и болницата е използвана за жив щит. "Хамас" отрича тези твърдения.

ЦАХАЛ заявиха, че координират предаването на кувьози в Газа като евентуална мярка за допускането на евакуация на бебета от "Аш Шифа".

Ашраф ал Кидра, говорител на здравното министерство на палестинския анклав, съобщи, че през последните три дни са загинали 32 пациенти на болницата, включително три новородени бебета. В "Аш Шифа" все още има най-малко 650 пациенти.

Междувременно американският президент Джо Байдън направи първото си изявление по темата "Аш Шифа", като посочи, че "болниците трябва да се пазят". "Надявам се и очаквам по-малко натрапчиви действия във връзка с болниците и оставаме в контакт с израелците", каза вчера президентът на САЩ пред журналисти. "Има и усилие за постигане на тази пауза за справяне с освобождаването на пленници, за която се преговаря, и също и катарците... са ангажирани", обясни Байдън. "Така че оставам обнадежден донякъде, но болниците трябва да се пазят", заключи американският държавен глава. 

Днес израелската армия разпространи видеокадри и снимки, които по думите ѝ показват оръжия, складирани от "Хамас" в мазето на педиатричната ракова болница "Рантиси". Палестинската групировка от своя страна заяви в "Телеграм", че кадрите представляват "изфабрикувани сцени, подвеждащи общественото мнение" и допълни, че това е "неуспешен опит" на Израел да оправдае атаките си срещу болници. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK