Директорка на хисарско училище пред уволнение заради тормоз над учители

Снимка: Infomreja.bg

По думите на учителите ръководителят на основното училище извършва и системни нарушения на нормативните наредби

За ежедневен тормоз над преподаватели от училище "Христо Ботев" в село Паничери сигнализираха родители и преподаватели, съобщи БНТ.

По думите им той е упражняван от временно изпълняващата длъжността директор на хисарското учебно заведение Детелина Милтекова. Според тях по този начин се нарушава организацията на дейността в училището и нормативните наредби. Нарушенията са потвърдени и от Регионалното управление по образованието в Пловдив.

Действията на Детелина Милтекова, която изпълнява длъжността директор от ноември 2022 година, са довели до напускане на 7 от педагозите. Четирима предстои да напуснат. Други са уволнени от нея, а двама са с предупреждение за дисциплинарно уволнение.

Според един от преподавателите в училището, учителите са инструктирани да не общуват със старите колеги, имат забрана да почиват заедно, да ги качват в колите, ако на някой нещо му се наложи. Причината за уволнението е, че 7 от 8 преподаватели са изразили недоволство срещу директорката.

По думите на учителите ръководителят на основното училище извършва и системни нарушения на нормативните наредби.

Заради голямото текучество на учителите и поведението на директора, родителите са преместили децата си в съседни училища. Според тях учениците стоели без отопление.

Директорът на училището отрече децата да нямат отопление в класните стаи. Според нея родителите, са преместили децата си, защото не я харесват.

По отношение на текучеството на преподаватели в училището, директорът каза че няма проблеми

От регионалното управление по образованието посочиха, че след получените сигнали от преподавателите и са извършили две проверки, след които са били установени редица нарушения от директора и тя е била наказана с предупреждение за уволнение.

Регионалното управление потвърди, че има голямо текучество на персонала в училище, имало и финансови нарушения. В училището се обучават 34 деца. Община Хисаря също започна вътрешен одит. От вчера регионалния ниспекторат по образованието обяви конкурс за директор на училището.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK