„Пчелни приказки“ организираха в читалището в Шипочано за Свети Харалампий

Снимки: Ирина Скендерска

На 10 февруари се отбелязва и Денят на пчеларя

„Пчелни приказки“ е събитие, което се организира от НЧ „Пробуждане-2022“ – с. Шипочано, по повод Св. Харалампий и Деня на пчеларя. То е продължение на миналогодишното, озаглавено „Медени истории“.

„Искаме да популяризираме този празник, да създадем традиция за пчеларите от района, които нагледно да демонстрират пчеларството като занаят и да могат да продават био мед. Тук има условия за отглеждане на пчели. Има полски цветове, много овощни и други дървета с най-различни цветове. Това благоприятства развитието на занаята пчеларство“, сподели председателят на читалището, д-р Ирина Йовчева.

На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. Празникът остава в българската традиция като един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла със Св. Атанас.

Св свмчк. Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия. На 113 години издъхнал. Може би заради чудодейното му излекуване, народът също много почита Св. Харалампий, като му отрежда роля на целител и пазител на здравето. В народната традиция Св. Атанас е покровител на чумата, а Св. Харалмпий пази от нея. Той често е изографисан как я държи затворена в стъкленица.

Заради лековитата си роля, Св. Харалампий е смятан за покровител на меда и пчеларите, които почитат 10 февруари като свой професионален празник. А народът нарича този ден още Хараланбей, Араланбей, Чуминден, Харалапинден.

На този празник не се върши никаква домашна работа, да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Само жените месели обреден хляб с орнаменти кръст, няколко пъпки, имитиращи чумата, и по края на питата - венец, символ на здравето. Докато ставал хляба, носели мед в църквата да бъде осветен на специална празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве, а меда пазели като цяр до догодина.

Още едно поверие свързваме с празника, на 10 февруари Араланбей „араландисва” земята, т.е. тя се затопля и може да започне обработката й.

Прави се и освещаване на меда. Всеки, който иска да има мед за цяр или просто благословен, го носи в църквата и свещеникът чете молитва.

В село Шипочано има дядо Харалампий, който „гони“ 90-те години. От името на читалището д-р Йовчева му пожелава да надживее годините на светеца. Дядото обича да разказва истории за детството си в Шипочано, за Владимир Димитров - Майстора, който е рисувал на хълма, близо до дома на Харалампий, и му е давал захарче, минавайки покрай него и другите деца.

На този ден почитаме и Св. Валентина. Тя е малко известна светица. От читалището поздравяват с имения ден Валентина Лазарова – майстор кулинар, и Валентин Хаманов – графичен дизайнер, чиято работа подпомага дейността на читалището.

На този двоен християнски празник и професионален празник на пчеларите в центъра на с. Шипочано председателят на читалището разказа за пчелите – какъв е техният живот, колко живеят, как общуват, как правят мед, какви са видовете мед. Д-р Йовчева запозна гостите с любопитни факти, свързани с пчелите и пчеларството като занаят. При подготовката за събитието задочно се включи и д-р Илиян Гечев – ветеринарен лекар и известен експерт по пчели.

От читалището бяха подготвили фотоизложба от популярни и достъпни снимки от работата на пчелите-работнички. Известният в района фотограф – Ирина Скендерска, специално за събитието бе изпратила снимки от личния си архив.

Всеки един от гостите изтегли късметче, с интересни факти, които е добре да се знаят за пчелите, меда и останалите пчелни продукти и въздействието им върху организма на човек. Книгата „Мед и медолечение“ е създадена преди 55 години от Стоймир Младенов.

Местните пчелари обмениха опит за грижата за пчелите и все по-трудното отглеждане на кошер.

Д-р Йовчева бе приготвила изненада за децата, откъси от книжката „Приключенията на пчеличката Мая“. Най-известната пчеличка в света е родена през 1912 г. в книжката на немския писател Валдемар Бонзелс „Пчеличката Мая“ („Приключенията на пчеличката Мая“). Уили, Мая и техните приятели печелят световна популярност, след като излиза детският анимационен сериал. Излъчен за първи път на японски през 1975 г., впоследствие той е дублиран на десетки езици, включително на български.

В края на празника председателят на читалището спомена, че тази година, на 10 февруари, настъпва китайската нова година, която ще премине под знака на зеления дървен дракон. Той ще донесе пожела на гостите да им „върви „по мед и масло“ и да са здрави, да няма повече война и природни бедствия. Бог, Св. Харалампий и св. Валентина да ни закрилят!“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK