ВМРО-ДПМНЕ ще вади Северна Македония от договора за добросъседство с България

Снимка: БГНЕС

Мицкоски твърди, че няма да подкрепи конституционни промени под "български диктат"

Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която блокира вписването на българите в македонската конституция, стигна още по-далеч и отново вкара в обръщение заканата да извади Северна Македония от договора за добросъседство с България, подписан през 2017 година.

Според лидера на партията Християн Мицкоски тя ще спечели изборите през 2024 година и може да се стигне до ситуация, в която водено от него правителство да прекрати договора.

"ВМРО-ДПМНЕ предложи референдум за договора за добросъседство с България, защото тогава не бяхме част от институциите, не бяхме част от правителството. Когато ВМРО-ДПМНЕ бъде част от правителството, има вариант да излезем от договора, ако видим, че ситуацията с България е такава, че няма възможности за преговори или преодоляване на различията. Но тогава трябва да видим коя е втората, коя е третата стъпка. Целта е защита на националните и държавни интереси”, посочи Мицкоски.

Договорът не постигна резултати, като формираната обща комисия, която трябваше да изчисти спорните исторически въпроси, постигна много ограничен ефект. Сега Скопие се надява да започне реални преговори за членство в ЕС, но това не може да стане, докато не се промени конституцията.

Това изискване е заложено в преговорната рамка на страната, като по този начин България успя да изнесе темата на европейско ниво.

Мицковски коментира още, че "няма нужда България да поставя нови искания към Северна Македония, защото всички български искания са в преговорната рамка и другите документи, които правителството на Северна Македония е приело, без да може да обезпечи гласуване в парламента".

Той от месеци спекулира, че може да договори по-добра преговорна рамка и твърди, че няма да подкрепи конституционни промени под "български диктат".

"Авантюристичният акт на сегашното правителство направи по-комплицирано всичко това. Това (преговорната рамка) сега е реалност, но реалност са и 14-те присъди от Европейския съд за правата на човека в Страсбург. И се оказва, че не е виновна България, която не иска да изпълни тези присъди, виновно е ВМРО-(ДПМНЕ), което не е преговаряло за тази преговорна рамка и отказва да я приеме. Реалност е и резолюцията в българския парламент, в която не се признава македонския език", каза Мицкоски, цитиран от БТА.

"Затова трябва да преизпитаме ценностите, в които вярваме, за да видим дали са едни и същи. Ако ЕС за много по-маловажни въпроси може да ограничи или спре европейските структурни фондове за Унгария или Полша и по геостратегически причини Северна Македония наистина трябва да започне този процес (на преговори), а България една четвърт не може да направи без структурните фондове, тогава нека да видим за какви ценности и еднакви стандарти говорим”, добави той.

Мицкоски вижда кандидатът на партията си в президентските избори като победител, а ВМРО-ДПМНЕ, според него, ще спечели 61 от 120-те места в парламента на страната.

Воденото от СДСМ управление предложи на Мицкоски да се проведат предсрочни избори, но след приемането на конституционните промени, които трябва да отворят вратата на Скопие към ЕС. Мицкоски обаче отхвърли това предложение.

За да бъдат одобрени промените, те се нуждаят от две трети мнозинство или от 80 депутата в 120-местния парламент. ВМРО-ДПМНЕ имат 44 депутата и е необходимо част от тях да подкрепят промените.

Целта на правителството на Димитър Ковачевски е те да минат до края на годината и да се проведе втората междуправителствена конференция, но това явно няма да се случи. /mediapool.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK