Нова наредба за светофарите, създава се мигащо жълто при завой към конфликтна точка

Снимка: Pixabay

Общественото обсъждане е до 25 април

Наредба за организиране на движението по пътищат със светофари е изработена и пусната за обществено обсъждане от МВР, Министерството на транспорта, и на регионалното развитие и благоустройството.

С проекта се въвеждат допълнителни светлинни секции с мигаща жълта светлина за повишаване на вниманието на шофьорите при извършване на ляв или десен завой, когато трябва да пропуснат друг участник в движението (при пресичане на трамвайна, велосипедна и/или пешеходна инфраструктура).

Създава се и нов алгоритъм за определяне на необходимостта от въвеждане на отделен разрешителен сигнал за автомобилите, завиващи наляво. Той определя критерий за проектантите при вземане на решение за отделяне на левите завои в отделна фаза, базиран на статистика за пътнотранспортните произшествия и съотношението на конфликтните потоци на съответното кръстовище.

"Ако на едно кръстовище за последните 12 месеца са станали повече от 3 сблъсквания на движещи се направо коли и завиващи, наляво, това е основание да се прави отделна секция на светофара за ляв завой", е записано проекта.

Определя се единен размер и вид на светофара за регулиране на движението на велосипедисти. "По-малкият диаметър, определен за светофарните секции на светофарите за регулиране на движението на велосипедисти, ще намали възможностите за объркване на шофьорите при възприемане на светлинните сигнали", смятат от ведомствата.

Също така се въвежда възможността стълбовете и конзолите, на които се монтират пътните светофари, както и средствата, използвани за закрепването им, да бъдат в жълт цвят, което подобрява тяхната видимост.

Регламентира се опцията за управление на светофарните контролери от специализиран централизиран софтуер за управление, прилаган през последните години.

Създава се възможност за комбинирано регулиране на пешеходци и велосипедисти, с оглед редуциране на евентуалния брой на използваните светофари;

Определя се височината на инсталиране, както и функционалностите на бутоните за пешеходци. Включена е забрана за използването на зелен и червен цвят на светлината, излъчвана от бутоните, за да не предизвиква объркване на участниците в движението.

Въвеждат се изисквания, които да улеснят използването на бутоните за пресичане по дадено направление от хора със зрителни увреждания, като се създава възможност за предоставяне на допълнителна информация чрез тактилни знаци и/или брайлово писмо.

Ще има и изискване звуковият сигнал, придружаващ разрешителния сигнал за пресичане, да има различен звук и/или различна продължителност на звука и/или на паузата в различните посоки на пресичане, което да доведе до по-добра ориентация на хората със зрителни увреждания при пресичане на кръстовище.

Създаването на наредбата е възложено от Народното събрание с приемането на поправки в Закона за движението по путищата от 2020 г. Целта ѝ е да се осъвремени действащата от 2001 г. наредба за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали. Периодът за обществено обсъждане на наредбата е до 25 април. /dnevnik.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK