37. СУ „Райна Княгиня“ ще чества 100-годишен юбилей през цялата 2014 г.

Снимки: 37. СУ „Райна Княгиня“

С поредица от събития всеки месец педагогическият колектив и учениците ще отдадат почит към своя патрон

През цялата 2024 г. 37. СУ „Райна Княгиня“ ще чества 100-годишен юбилей. С поредица от събития всеки месец педагогическият колектив и учениците ще отдадат почит към своя патрон. Това обяви на първото събитие, състояло се на 30 януари, Цветомира Георгиева – директор на учебното заведение: „Нашето училище разполага с модерна база, но бидейки най-старото училище в район „Люлин“, ние сме модерни с традициите си – това ни отличава и ни прави горди“.

Специални гости на тържеството бяха: Георги Тодоров – кмет на р-н „Люлин“, Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Анжела Димчева – международен секретар на СБП, Добрин Добрев Финиотис – уредник на „Дом Дора Габе“ към СБП, Асен Дипчев – правнук на Райна Княгиня, Иван Захариев – председател на Обществения съвет на 37. СУ, бивш възпитаник – „живата история на училището“.

Учениците изнесоха спектакъл, в който онагледиха биографията на Райна Попгеоргиева. Сценарият бе подготвен от опитните литератори, преподаващи в 37. СУ – Мария Горанова и Юлияна Георгиева. Водени от своите талантливи учители, децата потопиха всички присъстващи във възрожденската епоха.

Георги Тодоров поздрави присъстващите от името на местната власт: „Вие заемате специално място в нашия район. За мен това честване е лично емоционално преживяване. Радостно е да се докосна отново до този възрожденски дух, с който съм свързан от най-ранна възраст. Поздравявам ви и обещавам, че ще ви помагам, доколкото мога. Развивайте традициите, те ни възпитават и ни дават по-светло бъдеще – на почит към корените“.

Дълбоко развълнуван, Боян Ангелов – роден в Панагюрище, на сто метра от къщата на Райна Княгиня, прочете стихотворението си „Райна Княгиня“. В словото си той изтъкна: „Ние сме се събрали за този юбилей, за да честваме името на безсмъртната Райна Княгиня.

Асен Дипчев подари свои книги на директора Цветомира Георгиева и благодари на децата за спектакъла, като им пожела да носят достойно името „българи“. Той прочете своето стихотворение „Време и безсмъртие“, посветено на панагюрци.

Анжела Димчева акцентира на партньорството между Съюза на българските писатели и 37. СУ през последните две години. На 27 март 2023 г. СБП избра именно 37. Средно училище за включване в инициативата „Ден на европейските автори“, проведена в стотици училища в Европа по идея и под патронажа на Мария Габриел. Тогава Боян Ангелов представи две свои книги пред учениците и разговаря с тях за националната идентичност, която се пази чрез езика и литературата. През тази година СБП отново ще включи 37. СУ в своята програма за отбелязване на „Деня на европейските автори“, който вече е анонсиран от ЕК за 25 март.

За финал всички си пожелаха до нови срещи в юбилейната година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK