Банско вече има своя музей на планината

Снимки: Община Банско

2D и 3D технологии вълнуват посетителите

В Дома на изкуствата в Банско бе проведена заключителната пресконференция по проект „Създаване на Музей на планината и хората, с изложение на местни традиционни занаяти“.

Кметът Стойчо Баненски представи пред многобройните гости на събитието проекта, средства за който бяха осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство чрез Програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи” и собствени средства от община Банско.

В изказването си той сподели, че реализирането на музея е отдавнашно желание на ръководството на общината и жителите на Банско – да се създаде място, където да бъдат представени по атрактивен и модерен начин уникалните природни дадености, културно-историческото наследство и местните традиции.

Създаденият по проекта Музей на планината и хората е съвършено различен от традиционните музеи. В него са използвани съвременни технологии, чрез които посетителите могат да се докоснат до Пирин планина. Огромният макет на планината се намира под стъклен под, върху който е възможно да се ходи. Предвидени са интерактивни преживявания на посетителите, с които те ще навлязат във виртуална разходка в историята, географията и изкуството. За иновативното оформление са използвани 2D и 3D технологии, мулти-медийни прожекции, интерактивни елементи, звук и светлина.

В Музея посетителите ще се запознават от различна гледна точка с природните, културни и архитектурни забележителности на региона. Предвиденото постоянно изложение, което ще бъде създадено в Музея, ще позволи на туристите да се докоснат до съхранените местни занаяти. Освен това, с изпълнението на тази под-дейност ще се осигури възможност на местните дърводелски и други производители за връщане към традиционните занаяти, предметите от които да реализират на местния пазар.

Проектът интегрира и социалните цели, тъй като включва ангажирането на лица в неравностойно положение в дейности по изработване на сувенири. Изработените от тях изделия ще се реализират на щанд в постоянното изложение.

Чрез изпълнението на проекта бяха създадени възможности за създаване на пряка заетост чрез наемане на 5 безработни лица, които бяха обучени за повишаване възможностите им за конкурентоспособност на пазара на труда.

Интересната като архитектура сграда на Дома на изкуствата, където се помещава новият Музей на планината, предлага много големи възможности за реализиране на различни функционални идеи и ние тепърва ще я изпълване със съдържание, така че вратите винаги да бъдат отворени за жителите и гостите на Банско, подчерта кметът Баненски.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//