Отбелязваме Световния ден на радиото

Снимка: unesco.org/en/days/world-radio

Честването е под наслов: "Радиото: един век информира, забавлява и образова"

Отбелязваме Световния ден на радиото. Инициативата е на ЮНЕСКО. Тази година честването ще се проведе за 13-и пореден път, и е под наслов: "Радиото: един век информира, забавлява и образова", съобщава БНР.

В епохата на бурно технологично развитие, радиото остава медията, на която се доверяват най-много хора. И това е така не само по исторически причини, но и поради огромното му въздействие в областта на новините, музиката, художествените предавания и спорта. Не по-малко важна е ролята на радиото по време на бедствия, аварии и извънредни ситуации. Отличителни са неговата способност да достига и свързва различни групи хора, включително мигранти, етнически, религиозни и други малцинства, хора в неравностойно положение, както и активното му влияние върху формирането на общественото мнение като трибуна на свободното слово. А според Организацията на ООН за образование, култура и наука ЮНЕСКО:

"Радиото има потенциал да събира различните хора по света в една цветна мозайка, създавайки чувство за общност, като това в по-малките обществени групи. Радиото дава тласък на конкуренцията в търговията, в областта на изкуството и на забавленията. Но най-вече допринася за разпространението на идеи в една територия на хората с добра воля, добри обноски и определено с толерантност към различното мнение."

По инициатива на ЮНЕСКО, след гласуване на Общото събрание на ООН през 2012 година, 13-и февруари е обявен за Световен ден на радиото. Денят е избран неслучайно - рождената дата на радиото на самата Организация на обединените нации е именно 13 февруари - през 1946 година. 13-ото издание на празника на радиото през 2024-а година е специално, като радиостанциите по целия свят празнуват изминалия първи век "в служба на човечеството" на медията и отбелязват забележителното минало на радиото и неговото обещаващо, но и изпълнено с предизвикателства бъдеще.

Сред акцентите в честването през тази година е ролята на радиото в исторически план с огромното му въздействието в сферата на новините, музиката, радиотеатъра и художествените предавания, както и спорта. Радиото има и специални функции по време на бедствия, аварии и извънредни ситуации - като общодостъпна мрежа за обществената безопасност.

Не на последно място е ролята на радиото за демократичните процеси - неговата способност да достига до многочислена аудитория и да свързва различни групи хора, включително мигранти, хора от уязвимите групи, както и влиянието му върху формирането на общественото мнение в качеството му на трибуна на свободното слово.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK