САЩ, Южна Корея и Япония проведоха военноморски учения

Снимка: Dir.bg

Това става на фона на задълбочаване на напрежението с Пхенян

САЩ, Южна Корея и Япония проведоха комбинирани военноморски учения с участието на американски самолетоносач в най-новата си демонстрация на сила срещу разполагащата с ядрено оръжие Северна Корея, съобщиха днес южнокорейските военни, предаде Асошиейтед прес. 

Очаква се висшите дипломати на трите страни да се срещнат в Сеул, за да обсъдят задълбочаващото се напрежение с Пхенян.

Военноморските маневри във водите край южнокорейския остров Чеджу се проведоха в момент, когато севернокорейският лидер Ким Чен-ун продължава с провокативните си оръжейни изпитания и заплахи, които повишиха напрежението в региона до най-високата му точка от години.

На заседание на парламента на Пхенян тази седмица Ким заяви, че Северна Корея ще се откаже от дългогодишния си ангажимент за мирно обединение с Южна Корея и нареди пренаписване на конституцията на Севера, за да се премахне идеята за обща държавност между разделените от войната страни.

Речта му в понеделник дойде ден след като Северна Кория проведе първия си балистичен тест за 2024 г., който държавните медии описаха като нова ракета с твърдо гориво със среден обсег, снабдена с хиперзвукова бойна глава, отразявайки стремежа на Пхенян да развие набора си от оръжия, насочени към американските военни бази в Гуам и Япония.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че в тристранните военноморски учения, които приключиха тридневната си програма днес, са участвали девет военни кораба от страните, включително американският самолетоносач "Карл Винсън" и разрушители "Иджис" от Южна Корея и Япония.

Учението имаше за цел да усъвършенства комбинираните способности на страните за възпиране и реагиране срещу севернокорейските ядрени, ракетни и подводни заплахи, както и да се отработи предотвратяването на незаконния морски транспорт на оръжия за масово унищожение, заявиха от Обединения комитет на началник-щабовете. Не се уточнява дали маневрите отразяват опасенията относно предполагаемите трансфери на оръжия от Северна Корея към Русия за подпомагане на войната на Москва в Украйна. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK