Фронтекс с категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген

Снимка: МВР

Позицията изрази изпълнителният директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който е на посещение в страната ни

Работна среща проведе днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов с Ханс Лейтенс - изпълнителeн директор на Агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана (Фронтекс), в рамките на визитата му по покана от българска страна, съобщават от пресцентъра на МВР.

Двамата дадоха изключително висока оценка на сътрудничеството между България и Фронтекс. Министър Стоянов запозна госта с предприетите мерки за организация на граничния контрол и засилването на диалога с Турция, благодарение на които отчитаме значителен спад в миграционния натиск още от есента на 2023 г. Добри резултати са налице и по отношение на връщането на нелегално пребиваващи лица – област, в която Фронтекс също оказва сериозна подкрепа на българските власти.

Договорено е трикратно увеличение на присъствието на служители на Фронтекс по българо-турската граница, което ще спомогне за изпълнението на основния приоритет на България – осигуряване на високо ниво на охрана на една от най-чувствителните и натоварени външни граници на ЕС. Министър Стоянов запозна госта с действията на МВР за подобряване на техническото оборудване за гранична охрана и наблюдение, както и с възстановяването на няколко гранично-полицейски управления в близост до границите с Турция и Сърбия, с което се осигурява по-добро обезпечаване с гранични служители на ключови райони по външните граници.

Изпълнителният директор на Фронтекс посочи, че България може да разчита на пълната подкрепа на агенцията за засилване на граничния контрол, подобряване на процедурите по връщане, както и за ограничаване на вторичните движения в рамките на ЕС. Изрази категорична подкрепа за скорошното отпадане на контрола по вътрешните сухоземни граници на България. Подчерта важността на добрия диалог с Турция за сигурността на външните граници на ЕС.

В заключение двете страни изразиха увереност, че и занапред ще продължи ползотворното партньорство, насочено към ефективни резултати за осигуряването на стабилен граничен контрол и високо ниво на сигурност в ЕС.

Програмата на посещението на изпълнителния директор на Фронтекс продължава утре с визита на ГКПП „Капитан Андреево“ и „зелена граница“. На място министър Стоянов ще запознае Ханс Лейтенс с мерките за охрана на външната граница на ЕС. Същия ден двамата ще присъстват и на церемонията по откриване на граничното полицейско управление в Болярово, чиято дейност бе възстановена със заповед на вътрешния министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK