Не уважиха молбата на обвиняем за по-лека мярка, държал дрога в детско моторче

Снимка: Infomreja.bg

Определението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативен съд – София

Окръжен съд – Кюстендил остави без уважение молбата на обвиняем за държане, с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, за изменение на мярката му за неотклонение "Задържане под стража" в по- лека, като неоснователна. Определението може да бъде обжалвано с частна жалба и/или протестирано с частен протест в 3-дневен срок пред Апелативен съд – гр. София.

35- годишният И. К. от Дупница / реабилитиран / е привлечен като обвиняем за това, че на 16.01.2024 г., около 08, 30 ч., в гр. Дупница, без да притежава надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите държи високорискови наркотични вещества с цел разпространение, в барака на двора на къщата му, в багажник на детско акумулаторно моторче – в стъклен буркан канабис / марихуана /, с бруто тегло 350 грама, в прозрачен плик канабис, с бруто тегло 40 грама и в прозрачен плик амфетамин, с бруто тегло 105 грама. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода” за срок от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв.  

Събраните по надлежния процесуален ред доказателства до сега са безпротиворечиви и от тях може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към деянието, за което в конкретния случай му е повдигнато обвинение. Самият той сочи, че желае да сключи споразумение с прокурора, каквото е становището на защитника му. От заключението на изготвената физико-химическа експертиза не остава съмнение, че иззетите вещества са високорискови наркотични такива.

При тези обстоятелства и към настоящия момент не е отпаднала констатираната при първоначалното вземане на мярката за неотклонение "Задържане под стража" реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, именно поради това, че е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, както и тежестта на очакваното наказание, предвидено за престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Задържането към настоящия момент е продължило малко над 2 месеца, поради което не се явява прекомерно, посочва в мотивите си Окръжен съд - Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK