Русия призова към сдържаност след иранския удар по Израел

Снимка: БТА

Според нея напрежението ще остане високо, докато не се разреши конфликтът между Израел и палестинците

Руския заяви днес, че е изключително загрижена от иранските удари по Израел и призова всички страни от конфликта да проявят сдържаност. Същевременно според нея напрежението ще остане високо, докато не се разреши конфликтът между Израел и палестинците, съобщи Ройтерс.

„Изразяваме извънредна загриженост от поредната опасна ескалация на напрежението в региона. Призоваваме всички въвлечени страни да проявят сдържаност“, пише в официално заявление на руското външно министерство, публикувано след удара.

Русия отбеляза, че Техеран е заявил, че атаката е извършена в рамките на правото му на самоотбрана след израелския удар по иранското консулство в Дамаск, което Москва осъди.

Русия, която има близки връзки с Иран, заяви че Западът е блокирал опитите на Съвета за сигурност на ООН да реагира на израелския удар по дипломатическия обект.

„На няколко пъти предупредихме, че редицата неразрешени кризи в Близкия изток, особено в палестинско-израелската зона на конфликт, които са често разпалвани от безотговорни провокации, ще доведат до засилване на напрежението“, заяви министерството.

Кремъл все още не е коментирал публично въпроса.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че война между Израел и Иран ще влоши шансовете на президента на САЩ Джо Байдън да бъде преизбран.

„Америка не иска голяма война в Близкия изток. Убийствата в Газа влошават шансовете на Байдън на изборите и войната между Израел и Иран допълнително ще увеличи несигурността“, заяви Медведев. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK