Засилва се интересът към курсове по български език в Анкара

Снимка: БТА

Българското посолство в Турция оказва подкрепа за провеждане на курсовете

Засилва се интересът към курсовете по български език в Анкара, съобщава БТА.

Освен че в турската столица студентите имат възможност да следват Българистика във Факултета по езици, история и география на Анкарския университет, хора от различни възрасти могат да изучават български език в рамките на курсове, организирани от Фондацията на балканските изселници за стопанско проучване и социално подпомагане (БИСАВ). 

Курсовете са напълно безплатни и се провеждат два пъти седмично в централата на изселническото дружество БИСАВ в центъра на турската столица.

Има много голям интерес към курсовете по български език, споделя пред БТА Юксел Йозкале, председател БИСАВ. Самият Йозкале също изучава български език.

Йозкале е председател на БИСАВ, което е най-голямото дружество на изселници от Балканите в Анкара и е учредено преди 24 години. Той е начело на фондацията от 12 години.  

Взаимният диалог и запознаването с традициите е добра основа за развитието на културните отношения между двете страни. Най-добрият подход за опознаването на два народа е взаимно да си знаем езиците, смята Йозкале.

Той изтъква подкрепата, която се осигурява от българското посолство в Турция за провеждането на курсовете.

Уроците по български език в БИСАВ се провеждат в четвъртък вечер и в неделя (по два часа). В момента те се водят от преподавателките Хатидже Аглач, дългогодишен преводач-говорител в българската редакция в държавното радио и телевизия ТРТ, и от Шенгюзел Айдън, която е начален учител.

В Анкара има наистина голям интерес за изучаването на български език. Надяваме се следващата година да удължим часовете и да бъдат организирани повече курсове за желаещите да изучават български, казва пред БТА Аглач. Тя добавя, че общо към 25 са курсистите, посещаващи часовете по български в четвъртък и неделя.

В отговор на въпрос на каква възраст са хората, които изучават български език, тя казва, че има млади хора – студенти, ученици, както и хора на средна възраст. Те искат свободно да могат да контактуват със своите близки в България, както и лесно да се справят при преминаването на границата с България. 

Във връзка с начина на обучение на курсистите Аглач посочва, че първо са започнали обучението с учебник за чужденци в България, а след това са преминали към учебник по български език за бежанците в България.

Използваме и други помагала. Курсистите сами се снабдяват с речници, каза тя, като добавя, че има много голямо желание за изучаване на български език в Анкара.

Аглач казва още, че има притеснения, но същевременно и се засилва интересът към изучаването на български език в Анкара, след като българският парламент прие на първо четене промени в Закона за българското гражданство, предложени от Министерския съвет (новите промени предвиждат задължително условие за придобиване на българско гражданство от лица с български произход да е владеенето на български език - бел. авт.). 

Предполагам, че ще се наложи да бъдат откривани и други курсове по български, защото не е лесно да се учи български език, каза преподавателката.

Преподавателката Шенгюзел Айдън споделя пред БТА, че тя е започнала да преподава също доброволно български език в БИСАВ през декември 2023 г.

Айдън води курсовете в четвъртък, които са от 18:00 до 20:00 ч. Тя добавя също, че курсистите са на различни възрасти, като най-младите от тях са деца на изселници от България.

Учителката посочва, че преподава, освен по учебника за бежанците в България, и по своя собствена програма. Тя добавя, че в последно време има и много запитвания от граждани дали ще бъде организиран онлайн курс за изучаване на български език и е възможно в бъдеще да бъдат организирани такива курсове.

В отговор на въпрос дали българският език е труден за курсистите, Айдън отговаря, че трудността зависи от желанието. 

Който желае да научи един език, винаги може да намери възможности, средства и най-вече мотивация, казва в заключение Айдън. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK