Песков: Санкциите се връщат към Запада като бумеранг

Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Изтласкването на Русия от международния живот е е абсолютно безнадеждно и по същество невъзможно нещо“

"Изтласкването на Русия от международния живот е абсолютно безнадеждно и по същество невъзможно нещо. И начинът, по който се развиха събитията през последните месеци, показва това много ясно," заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю пред ТАСС в навечерието на международния икономически форум в Санкт Петербург, в който ще вземе участие руския президент Владимир Путин.

"По един или друг начин Русия ще запази различни формати на интеграция с приятелски страни, ще продължи търговския и инвестиционния обмен и ще има нови "невронни мрежи" както за търговията, така и за производството. Всичко това ще бъде възстановено на нова основа в условията на онази абсолютно безпрецедентна война, която беше обявена и започната срещу нас," заяви Песков.

Той заяви, че на Форума няма да участват много западни бизнесмени, но според него те няма да дойдат не заради собственото си нежелание, а заради указания на правителствата на техните страни и те ще усетят загубените пазари и според него ще поискат да се върнат на тях при първа възможност.

"Това не означава, че ще има преориентация към Изтока. Светът е по-многостранен, има много други посоки. Да, има нови центрове на сила на Изток: Китай, Индия, Индонезия, Филипините и много, много други страни. Но я има и Латинска Америка. Има различни компании, (включително) от европейски страни. Да, сега им е трудно, защото им извиват ръцете и това се прави далеч не елегантно..." - продължи Песков

"Ситуацията не е лесна, по-скоро може да се определи като трудна от гледна точка на тази безпрецедентна икономическа война. Но няма зло без добро. Тази ситуация тласка нас и нашите приятелски страни да търсим нови начини на взаимодействие, нови механизми на взаимодействие, нови механизми за финансови взаимни разплащания.

Ролята на резервните валути, ролята на долара, ролята на еврото неизбежно отслабва. Много държави губят доверие в правните и финансовите системи. Грубо казано, когато сте инвестирали пари в определена държава и изведнъж ясно разбирате, че те могат просто да ви бъдат отнети, или ако инвестирате пари в някакви вещи и разберете, че те също могат да бъдат отнети, тогава вие, естествено, ако сте разумен инвеститор, постепенно започнете да слагате яйцата си в различни кошници. Този процес вече е стартиран, той върви по целия свят," обяснява Песков. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK